Potrzeba tylko dwóch przypraw wyjątkowych :
czasu i miłości-do ludzi i do gotowania.
Julia Child
Profesjonalizm i rzetelność oraz wykwintność i wyrafinowanie-oto słowa, które w najbardziej zwięzły sposób oddają kreację XVIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, który odbył się w dniach od 3 do 5 marca 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Swoją kulinarną przygodę zapragnęli w tym roku przeżyć uczniowie reprezentujący szkoły z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Wisły, Łodzi, Dąbrowy Górniczej, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Radoczy, Kutna i Iwonicza. Polaków wsparli również goście z zagranicy: słowackiego Presova, Bratysławy i austriackiej szkoły Villa Blanca z Innsbrucka.
Wyzwaniem dla uczestników zmagań stały się nie tylko trudne konkurencje, ale i obecność gości, którzy nadali przedsięwzięciu szczególnej rangi. Swoją obecnością zaszczycili szkołę przedstawiciele władz i instytucji: Józef Pilch-Wojewoda Małopolski, Barbara Nowak-Małopolski Kurator Oświaty, Marta Patena-Radna Miasta Krakowa, wiceprzewodnicząca Komisji Edukacji, Piotr Serafin - Członek Narodowej Rady Rozwoju, Dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, Paweł Mucha-Dyrektor Generalny Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego, Małgorzata Dutka- Mucha-wicedyrektor MCDN Kraków, Wanda Brześcińska- Zastępca Dyrektora Wydziału Nadzoru Pedagogicznego KO, Piotr Siwecki i Tomasz Zemanek - inspektorzy Wydziału Edukacji UMK, Anna Łuszczek z Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej, Michał Tłustowski i Bartłomiej Szostak-reprezentanci Selgros Cash & Carry, dziekan Agnieszka Filipiak-Florkiewicz i dr Kinga Topolska z Uniwersytetu Rolniczego, Jerzy Bartoszewicz - Prezes Koła Łowieckiego „Podwawelskie Kraków”, Tomasz Ciepły i Bronisław Pękala z Zarządu Okręgowego PZŁ, Waldemar Bucki-Prezes Stowarzyszenia „Zielononóżka”, prof.Andrzej Dubiel, Ireneusz Kopeć, Andrzej Buczkowski i Magdalena Dziedzic reprezentujący Dzielnicę XVI, Jadwiga Foltak - Kierownik Działu Relacji z Klientami Leroy Merlin Kraków, Bohdan Piotrowicz - Przewodniczący Małopolskiego Stowarzyszenia Pomocy Szkole, Piotr Dziadkowiec-Kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmanów, Teofilis Vafidis, Marcin Filipkiewicz-szef kuchni hotelu „Kopernikus”, Krystian Zalejski-szef kuchni Selgros, Zbigniew Kurleto oraz dyrektorzy zaprzyjaźnionych szkół: Beatrice Blichowa, Andrea Klaczekowa, Stefan Halicky z Presowa, Josef Koplocki i Martina Dużeka z Bratysławy, Peter Kojat z Insbrucka, Waleria i Filip Damur z Saint Michel Mont Mecure, Jakub Czastek, Marcela Wolfikowa, Wacław Pergel i Robert Barak z Pragi. W kompozycję konkursu wpisane zostały trzy konkurencje, związane z inspiracjami smakowymi kucharzy i barmanów, dodatkowo wsparte wyobraźnią i kreatywnością kelnerów. Uczestnicy wszystkich kategorii konkursowych w sposób mistrzowski zaprezentowali własne wizje podróży przez smaki przyprawione czasem i prawdziwą pasją.
Wszystko to musiało wziąć pod uwagę konkursowe jury, stając przed niełatwym zadaniem wytypowania młodych talentów, wykazujących się szczególną oryginalnością tworzenia niezwykłych smaków potraw zaprezentowanych w odpowiedniej oprawie.
Kulinarne zmagania kucharzy zakończyły się wyłonieniem następujących laureatów:
Mateusz Ciurej z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie za Tatara ze śledzia podanego z obwarzankiem krakowskim, kawiorem i ziemią z czarnych oliwek otrzymał I miejsce,
Patrycja Gwóźdź z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych Ogólnokształcących w Jarosławiu za Bursztynową podróż przez smaki z dorsza z akcentem cydru gruszkowego w towarzystwie salsy ze ślimaka Morawskiego zdobyła II miejsce,
Emil Kasprzycki z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach za Roladki z polędwiczki wieprzowej, karmelizowaną gruszkę w cieście filo, dip morelowo-anyżowy uzyskał III miejsce.
W kategorii szkół zagranicznych padły następujące wyniki:
I miejsce - Martin Hrabčák z SOU obchodu a sluzieb z Presova za Pestrá delikatesa,
II miejsce - Ladina Saraina Wyss z Tourismusschulen Villa Blanka za WŁOSKA PŁYTA Mus z szynki parmeńskiej Canolli z ciasta francuskiego z nadzieniem z mortadelli i pistacji ,Caprese ze smażoną krewetką ,Truflowe jajko przepiórcze w gnieździe z karczocha,
III miejsce - Tamara Plattner z Tourismusschulen Villa Blanka za WŁOSKA PŁYTAMus z szynki parmeńskiej Canolli z ciasta francuskiego z nadzieniem z mortadelli i pistacji ,Caprese ze smażoną krewetką ,Truflowe jajko przepiórcze w gnieździe z karczocha,
IV miejsce - Patrik Špazier ze Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Bratislava za Creme brulee z Foie Grass z pieczonym burakiem, sosem teriyaki, kozim serem i opiekaną bagietką.
Wybór jury w kategorii kelner padł na :
Justynę Atłas i Karolinę Kordeczkę z Zespołu Szkół nr 1 w Limanowej – I miejsce,
Kacpra Stanika i Karola Pszonaka z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu - II miejsce,
NatalięTurczak i Michalinę Darmach z Zespołu Szkół nr 2 w Kutnie - III miejsce.
Zawody barmanów w kategorii soft drink zakończyły się sukcesem:
Doroty Jonkis z Zespołu Szkół im. J. Tuwima w Bielsku-Białej za Yellow Butterfly - I miejsce,
Adriana Zduńczyka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi za Na Styku Smaków - II miejsce,
Patryka Miętki z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie za Lemon Fresh - III miejsce.