Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

Potrzeba tylko dwóch przypraw wyjątkowych :
czasu i miłości-do ludzi i do gotowania.
Julia Child

baner konkursProfesjonalizm i rzetelność oraz wykwintność i wyrafinowanie-oto słowa, które w najbardziej zwięzły sposób oddają kreację XVIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, który odbył się w dniach od 3 do 5 marca 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Swoją kulinarną przygodę zapragnęli w tym roku przeżyć uczniowie reprezentujący szkoły z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Wisły, Łodzi, Dąbrowy Górniczej, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Radoczy, Kutna i Iwonicza. Polaków wsparli również  goście z zagranicy: słowackiego Presova, Bratysławy  i austriackiej szkoły Villa Blanca z Innsbrucka.

Wyzwaniem dla uczestników zmagań stały się nie tylko trudne konkurencje, ale i obecność gości, którzy nadali przedsięwzięciu szczególnej rangi. Swoją obecnością zaszczycili szkołę przedstawiciele władz i instytucji: Józef Pilch-Wojewoda Małopolski, Barbara Nowak-Małopolski Kurator Oświaty, Marta Patena-Radna Miasta Krakowa, wiceprzewodnicząca Komisji Edukacji, Piotr Serafin - Członek Narodowej Rady Rozwoju, Dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, Paweł Mucha-Dyrektor Generalny Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego, Małgorzata Dutka- Mucha-wicedyrektor MCDN Kraków, Wanda Brześcińska- Zastępca Dyrektora Wydziału Nadzoru Pedagogicznego KO, Piotr Siwecki i Tomasz Zemanek - inspektorzy Wydziału Edukacji UMK, Anna Łuszczek z Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej, Michał Tłustowski i  Bartłomiej Szostak-reprezentanci Selgros Cash & Carry, dziekan Agnieszka Filipiak-Florkiewicz i dr Kinga Topolska z Uniwersytetu Rolniczego, Jerzy Bartoszewicz - Prezes Koła Łowieckiego „Podwawelskie Kraków”, Tomasz Ciepły i Bronisław Pękala z Zarządu Okręgowego PZŁ, Waldemar Bucki-Prezes Stowarzyszenia „Zielononóżka”, prof.Andrzej Dubiel, Ireneusz Kopeć, Andrzej Buczkowski i Magdalena Dziedzic reprezentujący Dzielnicę XVI, Jadwiga Foltak - Kierownik Działu Relacji z Klientami Leroy Merlin Kraków, Bohdan Piotrowicz - Przewodniczący Małopolskiego Stowarzyszenia Pomocy Szkole, Piotr Dziadkowiec-Kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmanów, Teofilis Vafidis, Marcin Filipkiewicz-szef kuchni hotelu „Kopernikus”, Krystian Zalejski-szef kuchni Selgros, Zbigniew Kurleto oraz dyrektorzy  zaprzyjaźnionych szkół: Beatrice Blichowa, Andrea Klaczekowa, Stefan Halicky z Presowa, Josef Koplocki i Martina Dużeka z Bratysławy, Peter Kojat z Insbrucka, Waleria i Filip Damur z Saint Michel Mont Mecure, Jakub Czastek, Marcela Wolfikowa, Wacław Pergel i Robert Barak z Pragi. W kompozycję konkursu wpisane zostały trzy konkurencje, związane z inspiracjami smakowymi kucharzy i barmanów, dodatkowo wsparte wyobraźnią i kreatywnością kelnerów. Uczestnicy wszystkich kategorii konkursowych w sposób mistrzowski zaprezentowali własne wizje  podróży przez smaki przyprawione czasem i prawdziwą pasją.
Wszystko to musiało wziąć pod uwagę konkursowe jury, stając przed niełatwym zadaniem wytypowania młodych talentów, wykazujących się szczególną oryginalnością tworzenia niezwykłych smaków potraw zaprezentowanych w odpowiedniej oprawie.

Kulinarne zmagania kucharzy zakończyły się wyłonieniem następujących laureatów:

Mateusz Ciurej z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych  w Tarnowie za Tatara ze śledzia podanego z obwarzankiem krakowskim, kawiorem  i ziemią z czarnych oliwek otrzymał I miejsce,
Patrycja Gwóźdź z Zespołu Szkół  Spożywczych, Chemicznych  Ogólnokształcących w Jarosławiu za  Bursztynową podróż przez smaki z dorsza z akcentem cydru gruszkowego w towarzystwie salsy ze ślimaka Morawskiego zdobyła II miejsce,
Emil Kasprzycki z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach za Roladki z polędwiczki wieprzowej, karmelizowaną gruszkę w cieście filo, dip morelowo-anyżowy uzyskał III miejsce.

W kategorii szkół zagranicznych padły następujące wyniki:

 I miejsce - Martin Hrabčák  z SOU obchodu a sluzieb z Presova za Pestrá delikatesa,
 II miejsce - Ladina Saraina Wyss z Tourismusschulen Villa Blanka za WŁOSKA PŁYTA Mus z szynki parmeńskiej Canolli z ciasta francuskiego z nadzieniem z mortadelli i pistacji ,Caprese  ze smażoną krewetką ,Truflowe jajko przepiórcze w gnieździe z karczocha,
III miejsce - Tamara Plattner z Tourismusschulen Villa Blanka za WŁOSKA PŁYTAMus z szynki parmeńskiej Canolli z ciasta francuskiego z nadzieniem z mortadelli i pistacji ,Caprese  ze smażoną krewetką ,Truflowe jajko przepiórcze w gnieździe z karczocha,
IV miejsce - Patrik Špazier ze Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Bratislava za Creme brulee z Foie Grass z pieczonym burakiem, sosem teriyaki, kozim serem i opiekaną bagietką.

Wybór jury w kategorii kelner padł na :

Justynę Atłas  i Karolinę Kordeczkę z Zespołu Szkół nr 1 w Limanowej – I miejsce,
Kacpra StanikaKarola Pszonaka z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu - II miejsce,
NatalięTurczak i Michalinę Darmach  z Zespołu Szkół nr 2 w Kutnie - III miejsce.

Zawody barmanów w kategorii soft drink zakończyły się sukcesem:

Doroty Jonkis z Zespołu Szkół  im. J. Tuwima w Bielsku-Białej za Yellow Butterfly - I miejsce,
Adriana Zduńczyka z  Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi za Na Styku Smaków - II miejsce,
Patryka Miętki z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie za Lemon Fresh - III miejsce.

 Wszystkim laureatom i ich opiekunom należą się gratulacje, a wyzwanie, z którym przyszło im się zmierzyć podczas tej krótkiej, ale intensywnej podróży,  niech stanie się inspiracją dla ich przyszłego życia zawodowego. Należy także docenić trud pozostałych  uczestników konkursu, co nie umknęło uwadze organizatorów i jury, które nagrodziło ich wyróżnieniami  za   pomysłowość i zaangażowanie w wykonywanie konkursowych zadań.
 W tym miejscu wypada dodać, że idea zmagań małopolskich, a także zagranicznych szkół nie miałaby racji bytu, gdyby nie ogromne wsparcie ze strony osób i instytucji. Mecenasami przedsięwzięcia stali się, obejmując uroczystość Honorowym Patronatem: Wojewoda Małopolski-Józef Pilch, Marszałek Województwa Małopolskiego - Jacek Krupa, Prezydent Miasta Krakowa - Jacek Majchrowski, Małopolski Kurator Oświaty - Barbara Nowak, Członek Narodowej Rady Rozwoju, Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego - Piotr Serafin.
Medialnie patronowali konkursowi: Gastrona.pl, Przegląd Gastronomiczny, papaja.pl, Głos- Tygodnik Nowohucki, www.krakow.pl. Cenną pomoc i współpracę zaoferowali: Klub Szefów Kuchni, Uniwersytet Rolniczy, Stowarzyszenie Polskich Barmanów, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Agencja Rynku Rolnego oraz Polski Związek Łowiecki.
Szczególne podziękowania za sponsorowanie i pomoc materialną należą się również przedstawicielom następujących instytucji: głównemu sponsorowi firmie Selgros Cash & Carry, Firma Monin, Promiwex,  Sp. z.o.o Piwniczanka, Oerlemans Sp.z.o.o, Sokołów S.A., Gastroinfo, Jurek Catering s.c, Leroy  Merlin, Unibake, Świat Platerów, Gastro-pack, Park Wodny S.A, Giełda Samochodowo- Handlowa w Krakowie Sp. z.o.o, Hotel Logos,Fundacja własności pracowniczej HTS, Prymat Sp. z o.o., Tymbark, Hotel Santorini,  Producent Wędlin  Firma GAWOR, Filip Maniak Absolwent ZSG nr 1, Ecolab Sp. z o.o., Unilever Polska S.A, Wypożyczalnia Gastro Rental, POLLENA Ostrzeszów Przedsiębiorstwo Chemii Gospodarczej Spółka z o.o., Stowarzyszenie Proszowickich Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza, POLLENA Biały Jeleń Przedsiębiorstwo Chemii Gospodarczej  Spółka z o.o .
XVIII edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych dobiegła końca, ale już dziś zaprosić nam wypada na dziewiętnastą, szczególną, bo jubileuszową dla szkoły, edycję .Obecni i nowi uczestnicy tego wyzwania mają czas, by eksperymentować, podróżować po smakach i ustawiać je w najwymyślniejszych, fantazyjnych konfiguracjach. Ważne jest to, by takie miejsca jak kuchnia czy sala restauracyjna stawały się tłem dla nowej przygody. A słowa, przywołanej wcześniej Julii Child niech staną się na tej drodze odkryć  cennym drogowskazem: Ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszony i przede wszystkim miej z tego zabawę.

» Zapraszamy do galerii zdjęć z wręczenia nagród i bankietu oraz Konkursów.
 
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok