W dniach: 24.04 - 28.04.2017 nauczyciele przedmiotów zawodowych uczestniczyli w szkoleniu Job shadowing na Cyprze. Było to związane z realizacją przez ZSG1 projektu: „Smaki Europy - zagraniczne staże uczniów i nauczycieli z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie” - POWERVET 2016-1-PL01-KA102-024402 realizowanego ze środków POWER na zasadach Programu Erasmusplus sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
W szkoleniu uczestniczyli: wicedyrektor do spraw zawodowych p. Andrzej Ptasznik, kierownik szkolenia praktycznego p. Dorota Romańska, oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: p. Joanna Brewczyńska – Sternal, p. Małgorzata Kosek-Ankus, p. Monika Zacharska – Dudek i p. Agnieszka Kosek-Kotula.
Szkolenie Job shadowing polega na obserwacji innego nauczyciela w szkole partnerskiej na zasadach 1/1. Nauczyciel przez cały dzień towarzyszy jak cień prowadzącemu go pracownikowi. Celem jest zbieranie doświadczenia, doskonalenie w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji.
W trakcie szkolenia w Paphos nauczyciele ZSG1 poznali system kształcenia na Cyprze, zasady współpracy szkoły zawodowej z pracodawcami, nowe narzędzia i standardy jakości pracy, zasady tworzenia i modyfikacji programów nauczania przedmiotów zawodowych. Zapoznali się z dokumentacją szkolną, planowaniem zajęć, organizacją pracy nauczycieli.
Udział w szkoleniu Job shadowing przyczynił się do sprawniejszego porozumiewania się w języku angielskim, zgłębiania wiedzy dotyczącej branży gastronomicznej i hotelarskiej oraz nauczanego zawodu. Dzięki temu szkoleniu nauczyciele poszerzyli swoje umiejętności i kompetencje w zakresie komunikacji interpersonalnej, planowania i ustalania celów, organizacji pracy, współpracy w zespole wielokulturowym.
Szkolenie Job shadowing nauczycieli zawodu ZSG1 zbiegło się w czasie z najważniejszym wydarzeniem roku 2017 dla Paphos: w tym roku miasto zostało ogłoszone Europejska Stolicą Kultury. W związku z tym nauczyciele ZSG1, w ramach obowiązkowego przygotowania kulturowego, uczestniczyli w uroczystościach organizowanych w szkole pod hasłem: „Smaki świata” . W wydarzeniach wzięli udział przedstawiciele władz państwowych Cypru oraz dyrekcja i nauczyciele szkoły w Paphos, pracodawcy, rodzice i uczniowie.
TECHNICAL SCHOOL OF PAPHOS to jedyna szkoła techniczna w tej miejscowości. Historia jej powstania sięga lat siedemdziesiątych XX – wieku. To szkoła z wieloletnią tradycją podobnie jak ZSG1.
Pracuje tu prawie 100 nauczycieli a uczy się około 600 uczniów w różnych zawodach: gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych. Szkoła współpracuje z pracodawcami: hotelami i restauracjami charakteryzującymi się bardzo wysokim standardem świadczonych usług, co wynika z położenia Cypru, które sprzyja napływowi turystów.
Łagodny klimat Cypru i nieustająca piękna pogoda ze słońcem sprzyjały realizacji obowiązkowego programu kulturowego przez uczestników szkolenia. Wiele obiektów znajdujących się na wyspie wpisano na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO: podziemne grobowce, rzymskie mozaiki i XIII- wieczny zamek w Paphos. Dzieje tego miasta sięgają aż ku mitycznej przeszłości, kiedy to u jego brzegów z piany wyłoniła się Afrodyta - bogini miłości.
Grecko-turecka mieszanka kulturowa odzwierciedla się także w tutejszej kuchni. Cypryjczycy bardzo cenią sobie chwile poświęcane na spożywanie posiłków, dlatego też są one w pewien szczególny sposób celebrowane i uznawane za ważny element życia towarzyskiego.
Wszyscy uczestnicy Job shadowing są pod ogromnym wrażeniem cypryjskiej gościnności i życzliwości.
Z pewnością udział w szkoleniu w znaczącym stopniu przyczyni się do podniesienia kompetencji zawodowych, personalnych i społecznych uczestników. Job shadowing jest obecnie jedną z najbardziej efektywnych form rozwoju kompetencji w naturalnym środowisku pracy.
Agnieszka Kosek-Kotula
» Zapraszamy do galerii zdjęć