W poniedziałek 15 maja 2017r. gościliśmy w naszej szkole partnerów projektu „Praktyczna Szkoła Zawodu”. Były to panie: wicedyrektor szkoły w Hiszpanii Centro de Formación Profesional Altaviana z Walencji Isabel Ortolá oraz kierownik szkolenia praktycznego Carmen Gascó Casesnoves.
Uczestników spotkania powitała pani wicedyrektor Małgorzata Matysik, która zapoznała zebranych gości z informacjami na temat szkoły: struktury kształcenia, organizacji pracy, współpracy ze środowiskiem lokalnym, formami doskonalenia nauczycieli.
Następnie uczestnicy wzięli udział w prezentacji materiałów dotyczących modelu współpracy z pracodawcami wypracowanego w ramach projektu – prezentację przedstawiła pani Joanna Brewczyńska – Sternal z panią kierownik Dorotą Romańską. Kolejnym punktem była wymiana doświadczeń oraz dyskusja z udziałem zaproszonych gości - przedstawicieli Fundacji Proaktywni, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Wyższej Szkoły Integracji Europejskiej, Grodzkiego Urzędu Pracy, Urzędu Pracy Powiatu Krakowskiego, a także organizacji skupiających pracodawców: Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej, Małopolskiej Izby Hotelarskiej Gremium oraz Krakowskiej Izby Turystyki.
Spotkanie zakończyło się uroczystym obiadem przygotowanym przez pana Tomasza Derę wraz z uczniami z naszej szkoły zaserwowanym przez naszych kelnerów pod okiem pani Małgorzaty Kosek-Ankus.
We wtorek 16 maja odbyła się druga część wizyty w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego. Po krótkiej prezentacji szkoły i zwiedzaniu budynku goście z Hiszpanii oraz przedstawiciele partnerów projektu: nauczyciele ZSG1 I ZSPS zapoznali się z prezentacjami dotyczącymi rozwiązań w projekcie. Omówiono zagadnienia szkolenia nauczycieli zawodu opracowane przez panią Agnieszkę Kosek-Kotulę i nauczyciela ZSPS panią Agnieszkę Siembidę oraz projekt doposażenia pracowni gastronomicznej w szkołach, którego autorami są: pani M. Matysik, pani A. Kosek-Kotula, pan T.Dera i p. A. Siembida.
Potem były dyskusje i wymiana doświadczeń między zaproszonymi gośćmi.
Wizyta zakończyła się uroczystym obiadem w restauracji Nota – Resto. Właściciel pan Tomasz Leśniak bardzo serdecznie przywitał zaproszonych gości w swojej istniejącej dopiero od miesiąca restauracji. Okazuje się, że wszędzie można spotkać naszych absolwentów. Managerem jest pan Paweł Kostaś – był uczniem ZSG1 klasy technikum. Pracuje tam również nasz absolwent Buczek Jakub. Było to bardzo miłe spotkanie dla naszych nauczycieli. Jesteśmy dumni z naszych absolwentów i ich osiągnięć. Szczególnie cieszy fakt, że po tylu latach nadal pracują w swoim zawodzie i rozwijają swoje umiejętności i miło wspominają naszą szkołę.
Tymczasem projekt Praktyczna Szkoła Zawodu trwa nadal. Już wkrótce przedstawiciele ZSG1 pojadą z rewizytą do Walencji.
» Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć