Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

cypr2017wfW dniach 8 - 26.05.2017 r. szesnastoosobowa grupa młodzieży klas trzecich pod opieką nauczycieli -  Pani Wandy Fundament i Pani Iwony Katarzyńskiej odbyła staż zawodowy w Paphos na Cyprze, w ramach projektu „Smaki Europy” realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
Na egzotyczną wyspę wyruszyliśmy 7 maja samolotem, by po niespełna trzech godzinach lotu znaleźć się w Paphos. Na lotnisku przywitał nas Stefanos Elefheriou, wicedyrektor partnerskiej szkoły Technical School of Paphos.
Po rozpakowaniu bagaży w hotelu Veronica wyruszyliśmy na zwiedzanie starej części miasta Kato-Paphos. Naszym wędrówkom towarzyszył Szymon, były uczeń zaprzyjaźnionej szkoły. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od portu, niedaleko którego znajdują się starożytne i średniowieczne zabytki: Zamek, kościół Agia Kyriaki, katakumby Agia Salomoni z wielkim „Drzewem Życia” . Następnego dnia uczestniczyliśmy w lekcji języka greckiego i historii Cypru. Na uroczystym lunchu, w towarzystwie dyrekcji i nauczycieli szkoły mieliśmy okazję spróbować potraw kuchni cypryjskiej. Jedząc souvle, halloumi, houmus, dolmades czy musakę przekonaliśmy się, że w kuchni cypryjskiej dominują wpływy greckie jak i tureckie. Staż zawodowy rozpoczęliśmy następnego dnia. Pięciogwiazdkowe hotele: Alexander the Great, Almyra i Anabelle okazały się miejscem trzytygodniowej pracy naszych uczniów, zarówno w kuchni, jak i w sali konsumenckiej przy obsłudze gości. Praca młodzieży w hotelach potwierdziła tylko obiegową opinię o profesjonalizmie i fachowości sektora hotelarskiego na Cyprze. Nasza młodzież dzięki praktyce w hotelach tej klasy, podniosła swoje kwalifikacje zawodowe i umiejętności językowe. Piękno i bogactwo cypryjskiej przyrody podziwialiśmy w czasie wolnym od pracy. Z trudem rezygnowaliśmy z morskich oraz słonecznych kąpieli i wychodziliśmy spod plażowego parasola by ruszyć na bliższe i nieco dalsze wycieczki. W Kato-Paphos obejrzeliśmy jeden z największych skarbów na wyspie – kompleks budowli rzymskich ozdobionych wspaniałymi mozaikami. Dni wolne od pracy przeznaczyliśmy na wycieczki w głąb kraju. Jedna z nich zaprowadziła nas na północ wyspy. W drodze do  Polis i portu Latchi podziwialiśmy malowniczą Zatokę Koralową. Wędrówka szlakami w poszukiwaniu nieskażonej cywilizacją natury doprowadziła nas do uroczego miejsca – Łaźni Afrodyty. Z kolejną wycieczką, tym razem na wschód kraju, dotarliśmy do Skały Afrodyty oraz Limassol, drugiego co do wielkości miasta na wyspie z wielkim portem i uroczym starym miastem. Wycieczka tropem wina zaprowadziła nas do Omodos Village - stolicy szlaków wina i na degustację win do winiarni, w tym słynnego trunku Joannitów. Wino Commandaria, bo o nim mowa, to specjalność Cypru produkowana według pilnie strzeżonej receptury. Południowe wybrzeże z miastem Larnaca stało się celem naszej ostatniej wycieczki. Wędrując zaułkami starego miasta dotarliśmy do kościoła Agios Lazaros, jednego z najważniejszych miejsc kultu religijnego na Cyprze. Niektórym z nas w pamięci pozostanie promenada w porcie, wysadzana dwoma rzędami palm, wzdłuż której ciągnie się miejska plaża. W drodze powrotnej podziwialiśmy wzniesiony nad słonym jeziorem meczet Halla Sultan. 28 maja po trzytygodniowym stażu zawodowym w Paphos bogatsi o nowe doświadczenia i niezapomniane wrażenia wróciliśmy do domu.

» Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok