W dniu 16.09.2018 r. grupa młodzieży w składzie: Paweł Kabat, Patrycja Cieśla, Jakub Herian, Jakub Kwiecień, Gabriel Gut, Grzegorz Zemełka, Gabriela Bujak, Nikola Bujak, Agnieszka Chmiel oraz Magdalena Ceda pod opieką pani Magdaleny Nosek i pana Tomasza Dera uczestniczyli w VIII Małopolskim Festiwalu Polskiej Zielononóżki Kuropatwianej w Proszowicach.
Na stoisku naszej szkoły można było spróbować dań promujących produkty tradycyjne takie jak: jajko zielononóżki, tuszka gołębia rasy Ryś Polski z okolic Proszowic, tuszka zielononóżki kuropatwianej. Uczniowie przygotowali bulion proszowicki z zielonymi pierożkami, bezę inspirowaną zielononóżką, terrinę w asyście sosu żurawinowego oraz roladę z kury na zielonej sałatce. Dania te bardzo smakowy komisji degustacyjnej, którego przewodniczącą była Ewa Wachowicz. Nasza młodzież odwiedzającym festiwal serwowała również pierogi ruskie z patelni, krem z kukurydzy oraz różnego rodzaju ciasteczka.
Festiwal promuje tradycyjne produkty i uświadamia, że bardzo ważne jest stosowanie w kuchni tych produktów od lokalnych dostawców, ponieważ to oni dbają o najwyższą jakość surowców.
Bardzo dziękujemy Stowarzyszeniu Proszowickich Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza za zaproszenie i do zobaczenia za rok.
» Zapraszamy do galerii zdjęć