W dniach 28-30.09.2018 r piętnaścioro uczniów z klas: 2a, 2b, 3a, 4b, uczestniczyło w Weekendowych warsztatach w ramach projektu Małopolska Chmura Edukacyjna, obszar: Żywność.
Młodzież przez 3 dni aktywnie uczestniczyła w zaplanowanych zajęciach prowadzonych przez nauczycieli akademickich Wydziału Technologii Żywności UR.
Warsztaty rozpoczęły się od zajęć pt. „Czego potrzebuje Robinson by przetrwać w Himalajach” oraz „Barwa i zapach jedzenia w oczach chemika” odbywających się w ramach Małopolskiej Nocy Naukowców.
Następny dzień upłynął pod znakiem oznaczeń chemicznych żywności m.in. soli i ekstraktu na zajęciach pt. Co wiesz o swoich przekąskach i napojach?”.
Niedzielne ćwiczenia rozpoczęły się od „Ręcznej produkcji sushi”, następnie uczniowie mogli zapoznać się z pracą w laboratorium mikrobiologicznym podczas zajęć pt.” Ujawnianie niewidek”.
W czasie warsztatów uczestnicy zwiedzili także winnicę Uniwersytetu Rolniczego Garlicki Lamus.
Na zakończenie warsztatów młodzież otrzymała certyfikaty uczestnictwa w projekcie, a uczniowie którzy najlepiej napisali testy wejścia i wyjścia - pamiątkowe upominki.
Opiekunem grupy była p. Ewelina Wiktorek.
» Zapraszamy do galerii zdjęć