Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

konkurs jp nW dniu 24.09.2019 roku odbył się pierwszy etap konkursu pod patronatem krakowskiego Kuratorium Oświaty "Historia Bogdana Włosika i Komisji Robotniczej Hutników NSZZ "Solidarność"- na tle dziejów dzielnicy Nowa Huta". Organizatorami konkursu są KRH Hutników NSZZ "Solidarność" przy współpracy Zespołu Szkół Huty im. Tadeusza Sendzimira, który ugościł reprezentantów nowohuckich szkół pragnących wziąć udział w zmaganiach konkursowych.

Dwuetapowy konkurs obejmuje swoim zakresem przebieg i skutki strajków robotniczych w Nowej Hucie, życiorys Bogdana Włosika, ucznia Zespołu Szkół Huty im. Tadeusza Sendzimira, a potem młodego hutnika zastrzelonego pod kościołem Arka Pana w 1982 roku, a także historię KRH NSZZ "Solidarność". W tym roku tematyka obejmuje dodatkowo- z okazji 70-lecia Nowej Huty- dzieje,budowę, rozwój, architekturę, kulturę oraz historyczną i współczesną topografię dzielnicy.

Do pierwszego etapu konkursu przystąpiło kilkudziesięciu uczniów reprezentujących nowohuckie szkoły. Zespół Szkół Gastronomicznych pod opieką p. Joanny Pstruś reprezentowali : Jakub Tomaszewski z klasy 2k, Szymon Pstruś-z klasy 3a oraz Szymon Nowak, Dawid Wicenciak i Adrian Kowalski z klasy 4a. Pierwszy etap konkursu, w którym brali udział nasi uczniowie polegał na rozwiązywaniu testu z wyżej wymienionych dziedzin. Spośród uczestników z najwyższą ilością punktów wyłoniono sześć osób, które przeszły do drugiego etapu konkursu. Etap II odbędzie się w dniu 12 października 2019 roku po Memoriałowym Biegu im. B. Włosika.
Jest nam szczególnie miło oznajmić, iż dwóch naszych uczniów wzięło udział w finałowej rozgrywce decydującej przystąpieniu do II etapu konkursu: Szymon Pstruś i Dawid Wicenciak zawalczyli o miejsce w finale. Ostatecznie szkołę naszą w części II zmagań będzie reprezentował Dawid Wicenciak. Trzymajmy za niego kciuki, zważywszy na to, iż finał konkursu odbędzie się na terenie naszej szkoły.
Życzymy powodzenia!
» Zapraszamy do galerii zdjęć
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok