W grudniowym numerze branżowego czasopisma "Hotelarz" opublikowano relację naszego ucznia Łukasza Olech z kl. IV i z jego rocznego stypendium w Insbrucku (Austria).
Do napisania tego listu zmotywowały mnie ostatnie publikacje w państwa gazecie dotyczące praktyk w hotelach. Chciałbym podzielić się moimi obserwacjami na temat nauki oraz szkolenia praktycznego w Polsce oraz w Austrii.
Mam 20 lat i jestem uczniem Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego nr 10 w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W tym roku rozpocząłem naukę w klasie IV, zawód nauczany: technik hotelarstwa. Od października 2010 roku do czerwca 2011 roku, dzięki pomocy mojej szkoły oraz współpracy miast Kraków - Innsbruck, udało mi się odbyć roczny staż w szkole hotelarskiej Villa Blanka w Innsbrucku. W lipcu tego roku podjąłem również pracę w Sheraton Krakow Hotel jako tzw. casual - kelner zatrudniony na umowę-zlecenie. W czasie trwania roku szkolnego pracuję w weekendy. Po szkole planuję studia na kierunku turystycznym lub hotelarskim.