Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

zgotujsobiesuckes_statuetkaUczniowie z naszej szkoły Kamil Woźniak i Sebastian Szafrański zakwalifikowali się do półfinału IV edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces”. O nagrodę główną - 10 tys. złotych i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu powalczą już w połowie listopada w Warszawie. O dobre przygotowanie Kamila i Sebastiana dba pani Bogumiła Podgórska.
Konkurs „Zgotuj sobie sukces” organizowany jest przez MAKRO Cash & Carry pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, jedynej polskiej organizacji, która należy do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy (WACS). Skierowany jest do uczniów i studentów ze szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim w całej Polsce. W wiosennych eliminacjach do IV edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces” udział wzięło 56 zespołów ze szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim w całej Polsce. Do półfinału zakwalifikowały się 24 dwuosobowe ekipy, wśród nich reprezentanci naszej szkoły.

O sukcesie decydował autorski przepis młodych kucharzy uwzględniający obowiązkowe składniki – w tym roku były to polędwica wieprzowa i borowik mrożony. Podczas półfinału, który odbędzie się 15 listopada w Warszawie, międzynarodowe jury wyłoni 12 finalistów. Ci ostatni dzień później (16 listopada) powalczą o nagrodę główną - 10 000 zł i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu oraz nagrody dla szkoły.

zgotuj

W tym roku uczniowie będą walczyli wg zasad sprawdzonych w poprzednich edycjach konkursu. Prace konkursowe składać się będzie z II dania głównego i deseru (po 6 porcji), a uczestnicy będą musieli przygotować je w ciągu 1 godziny na podstawie przepisu według własnego pomysłu przy użyciu produktów z „BLACK BOX”, które poznają tuż przed rozpoczęciem pracy. Propozycje konkursowe oceniać będzie międzynarodowe jury, które pod uwagę weźmie oryginalność, wygląd i smak dań oraz technikę ich przygotowania. W finale prace poddane będą dodatkowej ocenie przez jury komplementarne, do którego zaproszeni zostaną znani dziennikarze i krytycy kulinarni.
Za Kamila i Sebastiana z naszej szkoły trzymamy kciuki, a o ich sukcesie z przyjemnością poinformujemy w połowie listopada.

*  *  *

Opinie Polaków o zawodzie kucharza
Organizator konkursu „Zgotuj sobie sukces” - firma MAKRO Cash & Carry zleciła w związku z nim badanie opinii publicznej, w którym Instytut „Homo Homini” pytał Polaków, czy zawód kucharza cieszy się w naszym kraju uznaniem. Twierdzącej odpowiedzi udzieliło aż 83% respondentów. Jednocześnie co drugi z nas uważa, że aby zostać dobrych kucharzem, należy ukończyć profesjonalną szkołę lub kurs przygotowujący do zawodu.
Raport Homo Homini wskazuje, że połowa z nas ceni szefów kuchni za smaczne potrawy (51,8%) i profesjonalizm (18,5%). Nie bez znaczenia pozostają wrażenia estetyczne (9,5%), a także oryginalność (8,9%) i pomysłowość potraw (7,1%). Smak przygotowywanych potraw i profesjonalizm jako cechę dobrego szefa kuchni częściej wskazują mężczyźni niż kobiety, dla których pozostałe właściwości (oryginalność i estetyka dań) są nie mniej ważne.
Za kilka lat szef kuchni będzie jednym z najbardziej poszukiwanych zawodów – prognozuje znany kucharz i celebryta Robert Sowa (wywiad dla „Głosu Wielkopolski” z dnia 16.11.2010). Z kolei Grzegorz Kazubski podkreśla, że kucharz to po prostu mistrz w swoim fachu. Kazubski zdradza też swój przepis na sukces w zawodzie: aby osiągnąć tytuł mistrzowski, potrzebne są następujące składniki: na początek pasja - 20% i wiedza - 30%. Kiedy już je mamy, należy sukcesywnie dodawać do tej mieszanki ciężką pracę i konsekwencję - 50%.

Gotować jak z nut
Co drugi ankietowany przez Homo Homini Polak powiedział, że dobry kucharz musi profesjonalnie przygotować się do zawodu – skończyć szkołę gastronomiczną lub specjalistyczny kurs. Grzegorz Kazubski uważa, że wiedza wyniesiona z dobrej szkoły jest nieodłącznym elementem w karierze szefa kuchni. Gotowanie jest jak muzyka – aby pięknie grać, trzeba najpierw poznać nuty. Jeśli kucharz ma dobre zaplecze, zna zasady i są one na dobrym poziomie – później w kuchni może stać się prawdziwym wirtuozem potraw. Szef Centrum Efektywnej Przedsiębiorczości przy MAKRO podkreśla, że uczniowie polskich szkół o profilu gastronomicznym mogą śmiało konkurować z młodzieżą z innych krajów.
Pokazała to tegoroczna olimpiada kulinarna, która odbyła się w dniach 6 – 7 października w Erfurcie. Polska ekipa młodzieżowa przywiozła z Niemiec brązowy medal. Gratulujemy!

arrowZobacz także artykuł z 26-27.04.2012 - Nasi uczniowie w eliminacjach ogólnopolskiego konkursu "Zgotuj sobie sukces 2012"

*  *  *

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok