„NA ŚCIEŻCE TURYSTYKI KULINARNEJ” - to warsztaty kulinarne, które odbyły się 3 października, w naszej szkole.
Organizatorami warsztatów byli: Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego oraz Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Część praktyczną prowadziła profesjonalna firma COOK. W warsztatach udział wzięło 7 trzyosobowych zespołów przygotowanych przez: p. Fundament, p. Janus, p. Nosek, p. Derę i p. Podgórską.
Zajęcia miały na celu:
rozpowszechnianie wiedzy na temat systemów jakości żywności,
upowszechnianie tradycyjnych metod upraw oraz poszanowania środowiska,
rozbudzenie inicjatywy oraz pomysłowości.
W części teoretycznej każda z osób przygotowała prezentację na temat potrawy charakterystycznej dla regionu. W części praktycznej 3 osobowe zespoły przygotowały potrawy z surowców zabezpieczonych przez organizatora warsztatów.
Nasi uczniowie odkryli wiele ciekawych potraw, których receptury były przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Komisja czuwająca nad przebiegiem prezentacji wyróżniła Strojcowskie zawijaki z ziemniaków Joli Oksień z IV A oraz Prażuchy Babci Grażyny zaprezentowane przez Ewelinę Krawczyk IV A.
Po zsumowaniu punktów z części teoretycznej i praktycznej wyłoniono najlepszy zespół, którym okazała się drużyna Zasadniczej Szkoły Zawodowej w składzie: Wiktor Albota, Dariusz Karcz i Jakub Kunecki , wszyscy z klasy II D. Uczniów przygotowały p. Nosek i p. Podgórska.
Każdy z członków zespołu otrzymał nagrodę ufundowaną przez OT ARR w Krakowie. Uczniom , którzy wzieli udział w projekcie serdecznie dziękujemy, gratulujemy postawy i życzymy dalszej owocnej pracy.
Szkolnymi Koordynatorami Warsztatów były panie Alicja Wcisło i Małgorzata Kosek - Ankus.
Nad całością przedsięwzięcia ze strony szkoły czuwali: Pan Dyrektor Józef Wątorczyk i Pani Kierownik Szkolenia Praktycznego Dorota Romańska.
Zobacz zdjęcia