Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

power2017 pierwszy stazW dniach od 22 stycznia do 10 lutego 2017 r. odbył się staż na Słowacji  w ramach projektu „ Smaki Europy - zagraniczne staże uczniów  i nauczycieli z ZSG 1 w Krakowie” realizowanego ze środków PO  WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.

W stażu uczestniczyli - Natalia Gajewska kl. III c, Milena Klamra kl. III b, Izabella Rusocka kl. III i, Natalia Szwarga kl. III k oraz Bartłomiej Wajer kl. III i.  Opiekunem stażu była p. Małgorzata Żelawska - Wilk.

Młodzież pracowała w restauracji ,,Sen” w Preszowie oraz w pensjonacie ,,Teniscentrum” w Tatrzańskiej Łomnicy.  W trakcie pobytu uczniowie z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w przygotowywaniu dań kuchni słowackiej, organizowaniu przyjęć okolicznościowych, bufetów śniadaniowych oraz  obsłudze gości.
Czas spędzony na kuchni oraz sali konsumenckiej pozwolił na zdobycie wielu doświadczeń zawodowych. Stażyści bardzo dobrze integrowali się z miejscowymi pracownikami.
Podczas pobytu młodzież wspólnie z opiekunem zwiedziła Preszów, Koszyce, Poprad, Szczyrbskie Jezioro, Stary Smokowiec oraz Tatrzańską Łomnicę. Niezapomnianym przeżyciem była niewątpliwie wizyta na jednym z najwyższych szczytów Tatr  czyli Łomnicy skąd podziwiali przepiękne widoki zaśnieżonych gór.
Oprócz zwiedzania stażyści aktywnie uczestniczyli w zajęciach sportowych takich jak jazda na nartach, snowboardzie, łyżwach  oraz  grając w tenisa na kortach znajdujących się w pensjonacie.
Staż uczniowie zakończyli egzaminem przygotowując słowackie potrawy: bryndzové halušky, vyprážany syr, tatarska omačka zgodnie z recepturami dostępnymi w restauracji Teniscentrum oraz organizując bufet śniadaniowy. Stażyści po stażu
i pozytywnie zdanym  egzaminie otrzymali CERTYFIKAT  ECVET oraz EUROPAS MOBILITY.
Czas spędzony na stażu na długo pozostanie w pamięci uczestników, a zdobyta wiedza    praktyczna pomoże w dalszej nauce, a w przyszłości w pracy zawodowej.

» Zapraszamy do galerii zdjęć

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok