Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

okroglestoly2018Co sprawia, że do małej miejscowości w departamencie Wandea we Francji zjeżdżają się delegacje z aż 20 państw Europy? Odpowiedź jest prosta, chęć dzielenia się, promowania oraz wymiany europejskiej i międzynarodowej wiedzy specjalistycznej. Jest to niewątpliwie święto rezultatów europejskich programów wymian uczniów oraz nauczycieli.

W ciągu czterech dni w szkole Centre de Formation d’Apprentis de Saint Michel Mont Mercure odbyło się wiele konferencji, spotkań, prezentacji tradycyjnych produktów regionalnych, pokazów produkcji narodowych potraw oraz poznawania pięknego departamentu Wandea. Naszą szkołę reprezentowała pani wicedyrektor Dorota Romańska wspólnie z uczniami: Adrian Kowalski, Filip Seweryn, Magdalena Rogulska, Piotr Maj, Dominik Wydra oraz nauczycielem zawodu panem Tomaszem Dera. Dziękujemy bardzo pani Teresie Piekarze dyrektor Oddziału Terenowego w Krakowie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa za współudział oraz wsparcie podczas Europejskich Okrągłych Stołów. W ramach naszej współpracy mogliśmy promować tradycyjne, certyfikowane produkty regionalne (kiełbasa lisiecka, suska sechlońska, oscypek, pstrąg ojcowski). Nasi uczniowie przygotowali pierogi z mięsem, kapustą i grzybami oraz ruskie. Wszyscy uczestnicy Europejskich Okrągłych Stołów zgodnie wypowiadali się o wysokich walorach smakowych polskich wyrobów.

Z pewnością wiedza zdobyta podczas tego wydarzenia oraz kontakty z partnerami europejskim pozostaną na lata.

» Zapraszamy do galerii zdjęć

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok