Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

LEONARDO DA VINCI VETPRO
(Wymiana doświadczeń dla osób odpowiedzialnych za kształcenie i szkolenie zawodowe)
PROJEKT "MOBILNY NAUCZYCIEL GASTRONOMII”

Nr projektu: 2011-1-PL1-LEO03-18857
Tytuł projektu: Mobilny nauczyciel gastronomii

Od lutego 2012 r. ZSG nr 1 realizuje projekt pt. „Mobilny nauczyciel gastronomii” w ramach programu Leonardo da Vinci – „Uczenie się przez całe życie”. Ma on na celu wspieranie działań, które przyczyniają się do podnoszenia umiejętności i kwalifikacji zawodowych uczestników programu, a zatem zwiększenia ich szans na rynku pracy oraz ułatwiania im rozwoju osobistego i zawodowego. Wspiera też innowacyjne dziania związane z edukacją i szkoleniem zawodowym, a także kładzie nacisk na szukanie rozwiązań, które przyczyniłyby się do ulepszenia systemów kształcenia i dopasowania ich do potrzeb rynku pracy.

mobilny

W związku z realizacją projektu w dniach 25.03 - 31.03. 2012. siedmioro nauczycieli z naszej szkoły wzięło udział w wymianie doświadczeń z zaprzyjaźnioną szkołą we Francji: CFA Maison Familiale. Byli to: wicedyrektor Józef Wątorczyk oraz nauczyciele w/w zawodów: Agnieszka Kosek-Kotula, Wanda Fundament, Alicja Wcisło, Małgorzata Kosek- Ankus, Joanna Brewczyńska- Sternal, Monika Dzięgielewska.
Wyjazd nauczycieli odbył się pod hasłem: Podsumowanie Europejskiego Okrągłego Stołu. Podczas tygodniowego pobytu nauczyciele naszej szkoły uczestniczyli w spotkaniach z pracodawcami, przedstawicielami władz lokalnych oraz nauczycielami z wielu europejskich szkół. Ta wymiana doświadczeń w warunkach odpowiadających najwyższym europejskim standardom dała ogromne możliwości rozwoju mobilności zawodowej i edukacyjnej nauczycieli. Uczestniczyli oni w lekcjach przedmiotów zawodowych prowadzonych w nowocześnie wyposażonych salach lekcyjnych. Nauczyciele zwiedzili sieć zakładów gastronomicznych i produkcyjnych różnych typów, stosujących nowoczesne technologie, z którymi współpracuje szkoła partnerska.
Udział w projekcie umożliwił nauczycielom poznanie europejskiego systemu kształcenia zawodowego, zasad współpracy szkół zawodowych z pracodawcami, wzbogacenie wiedzy praktycznej z zakresu gastronomii i turystyki, nawiązanie międzynarodowych kontaktów oraz doskonalenie znajomości języków obcych.
Zgodnie z ideą uczenia się przez całe życie nauczyciele ZSG nr 1 wrócili z Francji z europejską wiedzą i doświadczeniem, które pomogą z nowej perspektywy spojrzeć na kształcenie zawodowe.

mobilny_1

 arrowZobacz więcej

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok