W dniu 21.11.2013 r. klasa Id zorganizowała na terenie szkoły „Dzień Marchewki”.
Celem akcji było kształtowanie nawyków żywieniowych, zachęcanie uczniów do konsumpcji marchewki w różnej postaci ze względów zdrowotnych.
W tym czasie organizowano na lekcjach przedmiotów zawodowych krótkie prelekcje podkreślające dużą wartość odżywczą i dietetyczną marchewki.
Pamiętajmy, że w marchewce znajdują się:
witaminy A, C, B, E, H i K
błonnik, który zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach!
i że marchewka:
-wygładza zmarszczki i nadaje skórze intensywną barwę,
-korzystnie wpływa na wzrok, bo ma beta - karoten,
-wzmacnia odporność,
-zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie,
-zapobiega chorobom serca i nowotworom.
A więc Panie, Panowie Jedzcie marchewki na zdrowie!!
Uczniowie uczestniczący w promocji zdrowia:
Klaudia Tondera
Daria Pajączkowska
Grzegorz Morawa
Aleksandra Pająk
Mamy nadzieję, że taki „Dzień” stanie się w naszej Szkole tradycją i za rok znów zorganizujemy marchewkowe święto.
Zatem włącz marchewkę na stałe do swojego codziennego jadłospisu!!!
Galeria zdjęć