GIMNAZJALISTO !
ZESPÓŁ SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH NR 1 tworzą:
ZADECYDUJ SAM !
Dlaczego wybrać Technikum?
Dlaczego wybrać Zasadniczą Szkołę Zawodową?
Podejmij właściwą decyzję !
Nowy rok szkolny to wyzwanie dla wszystkich - uczniów, nauczycieli, dyrektorów w szkołach bowiem nastąpi rewolucja programowa. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych uczniów ZSG Nr 1 proponujemy klasy o zupełnie nowych profilach, jak również takie, które zawsze stanowiły o silnej pozycji naszej szkoły w Krakowie. Staraliśmy się stworzyć takie profile klas, które najlepiej przygotują do wymarzonych studiów.
4 letnie Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 10 kształcące w zawodach:
Technik obsługi turystycznej - klasa 1t
Nauka trwa 4 lata. Praktyki organizuje szkoła na terenie Krakowa, wyjazdowe nad morze oraz staże zagraniczne. Przygotowujemy do zadań związanych z: fachową obsługą uczestników turystyki przyjazdowej i wyjazdowej, krajowej i zagranicznej, organizowaniem imprez turystycznych, przygotowaniem i obsługą kongresów i targów, prowadzeniem działalności przedsiębiorstwa turystycznego. Absolwenci mogą być zatrudnieni w przedsiębiorstwach organizujących imprezy turystyczne, agencjach turystycznych, ośrodkach informacji turystycznej, instytucjach zajmujących się organizacją i promocją turystyki.
Technik żywienia i usług gastronomicznych - klasa1a,1b - nowy kierunek
Technik Hotelarstwa - klasa1h, 1i
Nauka trwa 4 lata. Praktyki organizuje szkoła: na terenie Krakowa, wyjazdowe nad morze oraz staże zagraniczne.
Przygotowujemy naszych absolwentów do realizowania zadań zawodowych takich jak: fachowa i kompleksowa obsługa gościa hotelowego (recepcja, służba pięter, gastronomia, usługi komplementarne), ponadto zbieranie danych, gromadzenie informacji, kreowanie rozwoju i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich.
Duże znaczenie przywiązujemy do nauki języków obcych.
Typowymi miejscami pracy są obiekty noclegowe np. hotele, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, schroniska oraz współczesna baza ruchoma: promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza, rotele, seatele, aquatele, flaytele.
Kelner - 1j
Nauka trwa 4 lata. Praktyki organizuje szkoła: na terenie Krakowa, wyjazdowe nad morze oraz staże zagraniczne.
Przygotowujemy naszych absolwentów do realizowania zadań zawodowych takich jak: fachowa i kompleksowa obsługa konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych, organizowanie przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych, obsługa kelnerska: kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i podobnych imprez.
Typowymi miejscami pracy są: podmioty gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną takie jak: restauracje, kawiarnie, pensjonaty, domy wczasowe, itp. Kelner może być zatrudniony na statkach i promach, a także prowadzić własną działalność gospodarczą.
Nauczane języki w poszczególnych profilach kształcenia:
Klasa | Zawód | Nauczane języki w klasie | Liczba godzin w tygodniu języka obcego |
A | Technik żywienia i usług gastronomicznych | język angielski jezyk francuski lub język niemiecki | 2 2 |
B | Technik żywienia i usług gastronomicznych | język angielski jezyk francuski lub język niemiecki | 2 2 |
I | Technik hotelarstwa | język angielski jezyk francuski lub język niemiecki | 2 2 |
H | Technik hotelarstwa | język angielski jezyk francuski lub język niemiecki | 2 2 |
J | Kelener | język angielski jezyk francuski lub język niemiecki | 2 2 |
T | Technik obsługi turystycznej | język angielski jezyk francuski lub język niemiecki | 2 2 |
Zawód | Przedmioty w zakresie rozszerzonym | Języki obce | Przedmioty uzupełniające |
Technik hotelarstwa | gegrafia, język angielski | Język angielski Do wyboru przez ucznia język niemiecki lub język francuski | historia i społeczeństwo |
Technik żywienia i usług gastrononomicznych | biologia i język angielski | Język angielski Do wyboru przez ucznia język niemiecki lub język francuski | historia i społeczeństwo |
Technik obsługi turystycznej | geografia, język angielski | Język angielski Do wyboru przez ucznia język niemiecki lub język francuski | historia i społeczeństwo |
Kelner | gegrafia, język angielski | Język angielski Do wyboru przez ucznia język niemiecki lub język francuski | historia i społeczeństwo |
Kucharz - 1d
Nauka trwa 3 lata. Praktyki organizuje szkoła na terenie Krakowa.
Przygotowujemy naszych absolwentów do realizowania zadań zawodowych takich jak: przygotowanie typowych potraw i napojów, wyrobów i półproduktów kulinarnych, przechowywanie i magazynowanie art. spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych.
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się działalnością gastronomiczną np. w barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, szkołach, przedszkolach, internatach, stołówkach pracowniczych, itp.
Klasa | Zawód | Nauczane języki w klasie | Liczba godzin w tygodniu języka obcego |
D | Kucharz | język angielski | 2 |
E | Kucharz | język angielski | 2 |
F | Cukiernik | język angielski | 2 |
G | Cukiernik | język angielski | 2 |
Zasady rekrutacji do ZSG Nr 1 na rok szkolny 2013/2014
Chętnie odpowiemy na każde pytanie:
tel.: (012) 644-50-19 wew. 11
e-mail: sekretariatuczniowski@o2.pl