”Człowiek dla człowieka - Współczesne wyzwania wolontariatu” - konferencja na ten właśnie temat odbyła się 1 grudnia 2011 w Auli Jana Pawła II w Łagiewnikach. Zorganizowana została przez UPJPII, Polskie Towarzystwo Teologiczne oraz Hospicjum Domowe dla Dzieci Alma Spei.
Podczas konferencji oprócz możliwości poznania podstaw teoretycznych związanych z wolontariatem, nie zabrakło też informacji z zakresu praktyk w obszarze wolontariatu. W drugiej części konferencji wystąpili przedstawiciele lub koordynatorzy wolontariatu z czterech organizacji: Hospicjum im. św. Łazarza, Fundacji im. Brata Alberta, Dziennych Ośrodków Socjoterapeutycznych SIEMACHA oraz Alma Spei. Przybliżając pracę wolontariuszy koordynatorzy, uświadamiali, jak bezinteresowna pomoc jest ważna w obecnych czasach, kiedy dostrzec można ogromną potrzebę zauważenia i zatrzymania się przy drugim człowieku.
Warsztaty integracyjne odbyły się w świetlicy internatu Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie na os. Szkolnym.
Uczestnikami warsztatów byli wychowankowie internatu- uczniowie klas I T.G.H, III L.O., XI L.O., XII L.O.Z.S.E., H.T.S.-u oraz ich wychowawcy : p. Michał Stolarek i p. Barbara Szatko, odpowiedzialna za organizację zajęć.
Czytaj więcej: Warsztaty integracyjne 2011/20121 grudnia 2011 roku odbył się w Czytelni Szkolnej Konkurs Kompozycji Jesiennych zorganizowany przez panią Elżbietę Nakielny. W imprezie wzięły udział uczennice klas I t, II j, III c oraz IV i. Reprezentantki klas wykazywały się nie lada zdolnościami - kompozycje były pomysłowe i piękne. Mogliśmy w nich podziwiać wszystkie naturalne dary jesieni: kasztany, jarzębinę, kolorowe liście, grzyby a nawet winogron!
W tym roku miano "Najpiękniejszej Kompozycji Jesiennej" otrzymały prace następujących klas:
Czytaj więcej: 1.12.2011 - Konkurs Kompozycji JesiennychWyróżnienie Mateusza Kiermasza z klasy III A w III Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy
29.11.2011 w Cieszynie odbył się III Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy, w którym uczestniczyło 16 reprezentacji Szkół Gastronomicznych. Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu dania zasadniczego z wykorzystaniem ryb lub owoców morza. Reprezentant naszej Szkoły Mateusz Kiermasz z klasy III A sporządził wędzonego pstrąga podanego w dymie tlącej szyszki w towarzystwie kniszki , śliwkowego i lazurowego sosu.
Jury doceniło jego umiejętności przyznając wyróżnienie za technikę pracy.
Uczniowie klasy 3h zdobyli I miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości!
Już po raz kolejny w Krakowie odbyły się Kreatywne Warsztaty Przedsiębiorczości zorganizowane przez Instytut Przedsiębiorczości „Prymus” oraz Małopolskie Stowarzyszenie Kupców i Przedsiębiorców. Warsztaty odbywają się w formie gry edukacyjnej, w trakcie której uczniowie uczą się przekształcać teoretyczny pomysł na biznes w realistyczny plan. Dzieje się to pod okiem ekspertów - praktyków czyli doświadczonych przedsiębiorców.
Czytaj więcej: Kreatywne Warsztaty Przedsiębiorczości XLX