Maciej Kluba, Paweł Kowal, Damian Kwiecień-uczniowie klasy II a zdobyli I miejsce w XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Menedżerskiego organizowanego przez Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie. Uczestnicy pokonali 80 zespołów z całej Polski. Nagrody wręczył Rektor UEK - prof. dr hab. inż. Andrzej Chochół w dniu 28 maja 2014 r. podczas Święta Uczelni.
Czytaj więcej: XI edycja Ogólnopolskiego Konkursu MenedżerskiegoW dniach 26 - 27 maja 2014 roku uczniowie klas 1c, 2i i 2j uczestniczyli w szkolnej wycieczce do Skalnego Miasta i Pragi.
Nim opuściliśmy terytorium Polski w przygranicznej Kudowie Zdroju zatrzymaliśmy się w kaplicy Czaszek w Czermnej. Przebywając we wnętrzu kaplicy - grobowca, wysłuchaliśmy historii tego niezwykłego miejsca. Następnie zastanawiając się nad ulotnością i sensem ludzkiego życia przekroczyliśmy polsko - czeską granicę, udając się w dalszą drogę.
Pierwszego dnia zwiedzaliśmy zachwycające swym pięknem Skalne Miasto. Na terenie parku narodowego z obu stron otoczyły nas wysokie kamienne bloki, które dzięki opowieściom przewodnika przybierały kształty: „ Dzbana” , „Słonia”, Karkonosza” jego rycerzy czy „ Fotela babci”.
Przejdą lata i wieki przeminą,
Pozostaną ślady dawnych dni.
I tylko maki na Monte Cassino
Czerwieńsze będą, bo z polskiej wzrosły krwi.
W dniu 18 maja minęła 70 rocznica zwycięskiego ataku polskich żołnierzy na wzgórze Monte Cassino.
Zdobycie góry i znajdującego się na niej klasztoru przełamało najtrudniejszą linię obrony Niemców, zwaną linią Gustawa, co otworzyło aliantom drogę do Rzymu. To, co przez pięć miesięcy nie udało się Amerykanom, Francuzom, Nowozelandczykom i Hindusom, udało się Polakom. Niestety, krwawa bitwa kosztowała życie prawie tysiąca żołnierzy. Spoczęli oni na polskim cmentarzu wojennym, na zboczu góry. Na kamiennej, pamiątkowej płycie znajduje się znamienny napis: „Przechodniu, powiedz Polsce, żeśmy polegli wierni jej służbie”.
Czytaj więcej: 22.05.2014 - Obchody 70 rocznicy zwycięskiej bitwy pod Monte CassinoW dniach od 12.05.14r. do 19.05.14r. nauczyciele naszej szkoły p. Iwona Katarzyńska, p. Bogumiła Podgórska uczestniczyły w szkoleniu w ramach projektu „Mobilność nauczycieli w kontekście rozwoju kompetencji zawodowych” realizowanego przez Humaneo w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu „Uczenie się przez całe życie”.
W bogatym programie szkolenia uczestnicy zapoznali się z systemem edukacji na Cyprze, teoretycznym i praktycznym szkoleniem zawodowym w branży gastronomiczno-hotelarskiej. Kuchnia cypryjska należy do jednych z najbardziej popularnych i zdrowych kuchni w basenie Morza Śródziemnego. Bogactwo surowców: ryby, owoce morza, oliwki, owoce cytrusowe, ser halloumi oraz feta, to jedne z wielu produktów które są popularne na całym świecie. Mieszkańcy Cypru cieszą się doskonałym zdrowiem, nierzadko dożywając sędziwego wieku.
19 maja 2014 roku przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego: Dominika Błaszkiewicz (członek Komisji Sportu Młodzieżowej Rady Krakowa), Wiktoria Grymek, Karol Wielgus z klasy II i oraz Patrycja Gach z klasy II a wzięli udział w Debacie Młodzieży Szkół Krakowskich na temat zorganizowania ZIO 2022 w Krakowie. Przed podjęciem decyzji w tak ważnej dla naszego miasta kwestii, uczniowie z 23 krakowskich szkół zapoznali się z opiniami ekspertów, którymi byli: przewodniczący Rady Miasta Krakowa Bogusław Kośmider, poseł na Sejm RP Ireneusz Raś, dyrektor Komitetu Konkursowego Kraków 2022 Marcin Kandefer, ekspert do spraw sportu i obiektów sportowych Marcin Płachno. Po wysłuchaniu opinii ekspertów przedstawiciele szkół biorących udział w debacie zaprezentowali stanowisko swoich szkolnych koleżanek i kolegów. Ze zdaniem uczniów naszej szkoły Młodzieżową Radę Krakowa zapoznała uczennica klasy II i Wiktoria Grymek.
Czytaj więcej: 19.05.2014 - Debata Młodzieży Szkół Krakowskich na temat zorganizowania ZIO 2022W dniu 17 maja 2014 r. uczniowie ZSG nr 1 w Krakowie uczestniczyli w Festiwalu Placów Targowych Krakowa - ,,Krakowskim targiem 2,0".
Organizatorzy postawili przede wszystkim na pyszne sałatki z wiosennych nowalijek. Podczas imprezy, w konkursie kulinarnym pod nazwą „Wiosna, ach to ty...”, swoje kulinarne umiejętności zaprezentowali uczniowie szkół gastronomicznych.
Reprezentanci Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1, uczniowie:
Roksana Grzybowska z kl.Ib,
Marcin Bujakowski z kl.1a,