Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

cypr2019nPora podzielić się wspomnieniami z trzytygodniowej przygody z Guía de Isora na Teneryfie, z pięciogwiazdkowym hotelem The Ritz-Carlton, Abama, gdzie znajduje się 10 restauracji, spośród których restauracja MB została wyróżniona 2 gwiazdkami przewodnika Michelin, gdzie można skosztować specjałów szefa kuchni Martina Berasategui, oraz 1 gwiazdką przewodnika Michelin restauracja Kabuki z innowacyjnymi daniami kuchni japońskiej.

Dlatego bardzo dziękuję młodzieży odbywającej w tym hotelu staż za ich zaangażowanie, profesjonalizm oraz odwagę, którą się wykazali podejmując to wyzwanie. BRAWO!!! Dziękujemy Dyrekcji oraz wszystkim zaangażowanym w organizację tej naszej niezapomnianej przygody. Zapraszam do przeczytania sprawozdania z pobytu uczennicy Edyty Szopy z kl. III A oraz do oglądnięcia zdjęć. Opiekun Małgorzata Żelawska-Wilk.
W ramach projektu "Hiszpańskie smaki- zagraniczne staże dla uczniów ZSG1 w Krakowie" odbyłam staż zawodowy na Teneryfie w mieście Guia de Isora. Staż został zrealizowany w ramach projektu systemowego "Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego" realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.Staż trwał od 24.03 do 13.04 2019r w pięciogwiazdkowym hotelu The Ritz Carlton Abama. Mieszkaliśmy w apartamentach należących do hotelu w miejscowości Alcala. Pracowałam na kuchni w jednej z 10 restauracji hotelowych o nazwie Verona. Nauczyłam się tam przygotowywać tutejsze potrawy takie jak: typowa tortilla hiszpańska z jajek z dodatkiem ziemniaków, potaje, tapas, paella, gazpacho, croquetas z tradycyjnych składników oraz lokalnych produktów takich jak oliwki, oliwa z oliwek, owoce morza(homary,krewetki, ostrygi, małże, kalmary), chorizo, różnego rodzaju ryby, szynka iberyjska. Po odbyciu praktyki na kuchni zostałam przeniesiona na salę konsumencką gdzie nauczyłam się obsługi konsumenta, nakrywać stoliki, dobierać odpowiednie sztućce do danej potrawy, polerowałam zastawę stołową. Miałam duży kontakt z gośćmi, co pozwoliło mi na poprawę swojego angielskiego oraz hiszpańskiego. W czasie wolnym zwiedzałam kilka ciekawych miejsc. Byłam na wycieczce do Teide, gdzie znajduję się wulkan położony na wyspie Teneryfie, który jest najwyższym szczytem na jakiejkolwiek atlantyckiej wyspie. Stamtąd przejechaliśmy do Masca, wioski położonej w malowniczym wąwozie w Parku Krajobrazowym Teno, która jest miejscem odznaczającym się tradycyjną architekturą kanaryjską. Zwiedziłam także miasteczko Los Gigantes, które położone jest w miejscu spływania lawy z jednej z ostatnich erupcji w którym znajdują się ogromne klify osiągające wysokosć od 300 do 600 metrów oraz miasteczko Los Cristianos, która dysponuje dwoma pięknymi plażami o złotych piaskach, a także portem zajmującym pierwsze miejsce w Hiszpanii pod względem ruchu pasażerskiego.
Byłam również w stolicy Teneryfy czyli "Santa Cruz de Tenerife", gdzie widziałam przepiękną plażę oraz port.
Jestem bardzo zadowolona z odbytego stażu. Te trzy tygodnie upłynęły mi w bardzo miłej atmosferze ze wspaniałymi ludźmi z którymi mogłam pracować. Nauczyłam się wielu ciekawych i przydatnych rzeczy. Poznałam bardzo dużo interesujących smaków, które mnie zaintrygowały. Zwiedziłam wiele pięknych miejsc i poznałam kulturę tego kraju.
 
» Zapraszamy do galerii zdjęć
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok