7 stycznia 2021 roku odbył się etap okręgowy Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Miło nam poinformować, że w finale XII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w której znalazło się 36 najl...
Szanowni Państwo, 20 stycznia 2021 r. (środa) o godzinie 17:00 odbędą się zebrania z rodzicami on-line na platformie MS OFFICE TEAMS. Rodzice będą mogli ...
11 stycznia 2021 r. - poniedziałek - część praktyczna: 150 minut Godz. 900 (losowanie stanowisk 830) Sala Kwalifikacja Kto zdaje? Miejsce wejścia na egza...
W dniu 18.12.2020 r. odbył się Konkurs Wypieków Bożonarodzeniowych, w którym udział wzięło 30 uczniów z klas I, II i III. Jury konkursowe w składzie: wicedyrektor Dorota Romańska...
Od 4 do 6 marca 2016 roku będziemy odkrywać smaki Polskiej Wielkanocy podczas XVII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
Wielkanocne zwyczaje kulinarne dają szerokie pole do popisu w doborze i przyrządzaniu potraw. Wielkim wyzwaniem uczestników Konkursu będzie umiejętne zestawienie tradycji z nowymi trendami kulinarnymi.
Nasz Konkurs kolejny raz zaszczyci swa obecnością Robert Sowa - kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Wielki ambasador kuchni polskiej, znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Robert Sowa to juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce i reprezentant kraju podczas wielu prestiżowych konkursów i pokazów kulinarnych. Wielokrotnie oceniał prace konkursowe uczestników Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych w Krakowie. Jego kuchnia to, zdaniem znawców, finezja, poczucie humoru i profesjonalizm w jednym.
Uczestnicy Konkursu będą mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez Mistrza Roberta Sowę, podczas których zobaczą nowe rozwiązania sztuki kulinarnej z zastosowaniem przypraw firmy Prymat, z którą Robert Sowa współpracuje od 2006 roku.
Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych to najbardziej prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów organizowana od 1999 roku przez naszą Szkołę. Uczestniczą w niej uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne z zaprzyjaźnionych szkół. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty.
Ideą konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych. Uczniowie mają możliwość dokonywania oceny własnych umiejętności zawodowych, rozwijania zawodowych zainteresowań, rozbudzania pomysłowości i inicjatywy, wyrabiania poczucia estetyki i piękna. Konkurs przyczynia się także do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia.
Organizatorem XVII już edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych jest nasza szkoła we współpracy z Agencją Rynku Rolnego - Oddział terenowy w Krakowie, Małopolskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów - Konfraternią Master Bartenderów oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.