W piątek (21.09.2012 r.) uczniowie klasy IV” t” pod opieką p. Sylwii Krawczyk i p. Marty Mączki udali się na wycieczkę zawodową do Międzynarodowego Portu Lotniczego im. Jana Pawła II w Krakowie-Balicach, gdzie uczestniczyli w wykładzie oraz zwiedzali teren lotniska wraz z przewodnikiem.
W trakcie wycieczki przewodnik przedstawił nam najważniejsze fakty z historii lotniska, opowiedział o pracy na lotnisku i uprawianych tam zawodach. Dowiedzieliśmy się czym zajmuje się m.in. marszałek, funkcjonariusz Straży Granicznej i Kontroli Celnej, czy też pracownik służby „Need Help”.
Czytaj więcej: 21.09.2012 - Kraków - Balice
W dniach 17-21.09 2012 odbyły się w naszej szkole zajęcia w ramach programu organizacji AISEC. Zajęcia te poprowadziły w języku angielskim wolontariuszki: Tamuna Stephanashvili z Gruzji oraz Dena Dwina Rani Ramdaniar z Indonezji. Uczniowie klas 1h, 1j, 2c, 2h, 2t, 3t, 4a, 4c, 4h, 4i, 4t dowiedzieli się wielu ciekawostek na temat Gruzji i Indonezji. Poznali kulturę tych krajów oraz ich zwyczaje. Dzięki ciekawym zdjęciom i filmom mogli podziwiać tańce ludowe. Zajęcia te pozwoliły również wyćwiczyć u uczniów umiejętności słuchania w języku angielskim.
Czytaj więcej: 17-21.09.2012 - Zajęcia w ramach programu organizacji AISECW dniu 17 września 2012 roku w siedzibie IPN w Warszawie odbyła się uroczysta promocja albumu pt. „Sprzączki i guziki z orzełkiem ze rdzy… Obraz Zbrodni Katyńskiej w pracach plastycznych młodego pokolenia”. Album ten zawiera wyróżnione prace konkursowe pierwszej i drugiej edycji konkursu plastycznego IPN „Sprzączki i guziki z orzełkiem ze rdzy…”, które odbyły się w latach 2010 i 2011, oraz relacje z wyjazdów młodzieży min. do Katynia i Charkowa. W 2010 roku wśród wyróżnionych prac znalazła się także„ Biografia Katyńska kpt. Karola Fischera” opracowana przez uczniów naszej szkoły ; Patrycję Kmiecik, Natalię Kruszkę, Jakuba Jaworskiego i Jakuba Saltarskiego (obecnie uczniów 4b) pod kierunkiem p. Elżbiety Kuter - Strączyńskiej.
Czytaj więcej: 17.09.2012- Praca naszych uczniów w publikacjach IPN-uW dniach 15-16 września 2012 r. na Rynku w Skoczowie odbyły się Mistrzostwa Europy w przyrządzaniu potraw z karpia organizowane w ramach X Regionalnych Dni Rybactwa. Organizatorem była Lokalna Grupa Rybacka - ŻABI KRAJ. Nasi uczniowie Kamil Wożniak, Sebastian Szafrański kl. IV B uczestniczyli w konkursie przygotowując potrawę: Karp po królewsku podany na ragoût z grzybów leśnych z sosami migdałowym i wiśniowym z babeczką owocową. Publiczność mogła podziwiać uczniów od momentu sprawiania ryby do gotowej potrawy. Celem tej imprezy jest promowanie zdrowej kuchni, w szczególności potraw z karpia jako ryby będącej symbolem regionu. Zmaganiom konkursowym towarzyszyły wielkie emocje. Uczniowie przeprowadzali - obróbkę wstępna karpia, przygotowywali właściwa potrawę w/g kryteriów konkursowych.
Uczniów przygotowała p. Bogumiła Podgórska
"Kocham, lubię, szanuję… nie śmiecę" - takie hasło przyświeca tegorocznej edycji ogólnopolskiej akcji z cyklu "Sprzątanie Świata" przypadającej na 14, 15, 16 września. Hasłem tym, nawiązującym do ludowej wyliczanki, organizatorzy czyli Fundacja „Nasza Ziemia” chciała zachęcić do refleksji nad stosunkiem do otaczającego świata i tego konsekwencjami. Cudownie jest kochać przyrodę, pięknie - lubić, ale tak naprawdę wystarczy szacunek - to on nie pozwala nam wyrzucać śmieci do lasu czy na pobocza dróg. To również szansa dla nas na radość z czystego i zadbanego otoczenia Naszej Szkoły. W piątek 14 września, jak co roku, uczniowie klas pierwszych ZSG nr 1 pod opieką swoich wychowawców i nauczycieli o 900 uzbrojeni w miotły, grabie i inne narzędzia pracy przystąpili do akcji „Sprzątanie Świata”.
Czytaj więcej: 14.09.2012 - "Kocham, lubię, szanuję… nie śmiecę"I miejsce Tomasza Mierzwy w konkursie „Smak Pienińskiego Pstrąga”
W niedzielę 9. września w pięknej scenerii przełomu Dunajca odbyła się II edycja konkursu gastronomicznego „Smak Pienińskiego Pstrąga” organizowanego przez Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Celem konkursu była promocja regionu oraz pogłębienie wiedzy i sztuki kulinarnej. Naszą szkołę reprezentował uczeń kl. IVa Tomasz Mierzwa. Przygotował on zakąskę zimną „ Filet z pstrąga z kawiorem na sałatce z jabłka i kopru włoskiego z sosnowym aromatem”, z wykorzystaniem elementów kuchni molekularnej. Fakt ten zyskał uznanie jury, które przyznało naszemu uczniowi I miejsce.
Czytaj więcej: 9.09.2012 - Konkurs „Smak Pienińskiego Pstrąga”