10 maja 2012 r. w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Norweski łosoś w polskiej kuchni”. Finał poprzedzony był szkoleniem na temat wykorzystania tej ryby w produkcji potraw oraz konkursem, który wyłonił zwycięskie drużyny z poszczególnych szkół.
Zarówno podczas eliminacji jak i finału konkursu uczniowie wykonali dwa zadania:
– przystawkę z wędzonego łososia norweskiego z obowiązkowym wykorzystaniem minimum dwóch składników z listy przedstawionej przez Organizatora oraz składników dostępnych na wspólnym stole
– danie główne ze świeżego łososia norweskiego zgodnie z tematem „Wariacje na temat polskich klusek oraz łososia norweskiego”
Każda drużyna miała taki sam czas na realizację zadań konkursowych: jedną godzinę na wykonanie przystawki i półtorej godziny na wykonanie dania.
Od lutego bieżącego roku ZSG nr 1 realizuje projekt „Mobilny nauczyciel gastronomii” w ramach programu Leonardo „Uczenie się przez całe życie.” Uczestnikami projektu są nauczyciele przedmiotów zawodowych: gastronomicznych, hotelarskich, turystycznych, ekonomicznych i języków obcych zawodowych.
W związku z realizacją projektu w dniach 25.03 - 31.03. 2012. siedmioro nauczycieli z naszej szkoły wzięło udział w wymianie doświadczeń z zaprzyjaźnioną szkołą we Francji: CFA Maison Familiale. Byli to: wicedyrektor Józef Wątorczyk oraz nauczyciele w/w zawodów: Agnieszka Kosek-Kotula, Wanda Fundament, Alicja Wcisło, Małgorzata Kosek-Ankus, Joanna Brewczyńska - Sternal, Monika Dzięgielewska.
W dniach od 23.04.2012 r. do 28.04.2012 r. na zaproszenie pani Dyrektor Barbary Brewczyńskiej przyjechała grupa młodzieży francuskiej wraz z profesorami Emmanuelem Humblot i Pascalem Lehalle. Współpraca między naszą szkołą i Liceum Stanisława Leszczyńskiego w Nancy trwa już od 13 lat.
Program wizyty francuskich gości w Krakowie był niezwykle bogaty. Zwiedzali oni Zamek na Wawelu, obóz koncentracyjny w Oświęcimiu, kopalnię soli w Wieliczce oraz w związku z zawodem, którego uczą się na co dzień, piekarnię w Bielsku Białej. Uczniowie z Francji, pod czujnym okiem swoich profesorów, przygotowali dla gospodarzy oraz specjalnie na tę okoliczność zaproszonych gości, niezwykle wykwintny posiłek. Na stół trafiły specjały kuchni z Lotaryngii, ponieważ w tym właśnie regionie znajduje się Nancy.
Czytaj więcej: 23.04.2012 - Przyjazd uczniów z Nancy
W piątkowe przedpołudnie 27 kwietnia 2012 roku uczniowie klas czwartych zakończyli edukację szkolną wpisując się do szerokiego grona Absolwentów ZSG nr 1. Zgodnie z tradycją, maturzystów żegnała dyrekcja szkoły - Pani Dyrektor Barbara Brewczyńska, zastępcy p. Małgorzata Matysik, p. Józef Wątorczyk oraz kierownik szkolenia praktycznego p. Dorota Romańska, młodzież z Rady Uczniowskiej i przedstawiciele klas trzecich.
Czytaj więcej: 27.04.2012 - „Gastronomik” żegna absolwentów - rocznik 2008/2012Ile jest chórów anielskich? Co znaczy słowo: Alleluja? Czym się różni barszcz biały od żurku? – na te i wiele innych pytań musieli znaleźć odpowiedź uczestnicy tegorocznego hospicyjnego spotkania wielkanocnego u Ojców Karmelitów w sobotę 14 kwietnia. W spotkaniu tym uczestniczyli rodzice i podopieczni Hospicjum Domowego dla Dzieci Alma Spei, personel hospicjum i wolontariusze. Jak już co roku nie zabrakło na tej uroczystości także naszych uczniów. Tym razem uczniowie z klasy III a i IV c w towarzystwie pani pedagog Katarzyny Schiff zadbali o odświętnie przygotowane stoły i pyszne wielkanocne potrawy.
Zobacz zdjęcia
Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Konkursu Geograficznego „Geo-Planeta” uprzejmie informuje, że znane są wyniki tegorocznej edycji Konkursu. Szczegóły dostępne są na stronie www.geo.suwikr.pl.
W naszej szkole najlepsze wyniki uzyskał uczeń Łukasz Olech z klasy IV i. Otrzymał nagrodę książkową oraz dyplom za bardzo dobre wyniki. Pozostali uczniowie klas: IV t, IV c otrzymali dyplomy uznania. Gratulujemy!
Zobacz zdjęcia