Uczniowie naszej szkoły po raz kolejny uczestniczyli w spotkaniu dla młodzieży z cyklu Musica – Ars Amanda w Filharmonii Krakowskiej, w ramach działalności Koła Miłośników Sztuki. Tematem marcowego koncertu pt. „Od Bacha do Piazzolli” było bogactwo instrumentów smyczkowych. Usłyszeliśmy brzmienie klawesynu, harfy, dud szkockich oraz gitary. Ponieważ instrument muzyczny łączy się zawsze z pewnym stylem, epoką, krajem, tak więc wspomniane instrumenty muzyczne przedstawione były w charakterystycznych dla nich utworach.
Czytaj więcej: Musica – Ars Amanda w Filharmonii KrakowskiejWielkie gotowanie w Nowej Hucie
To najbardziej prestiżowa impreza gastronomiczna dla uczniów! Od piątku do niedzieli młodzi kucharze z całej Polski, a nawet z zagranicy, gotowali pod hasłem "Nowohucki tygiel kulinarny".
Dzięki kulinarnym starciom uczniowie mogą zdobywać doświadczenie i rozwijać swoje smaczne horyzonty. Młodzi kucharze przygotowywali przysmaki w Nowej Hucie, w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1. Zródło FAKT.PL
W dniach 26.01.-13.02.2015r. uczniowie naszej szkoły odbywali trzytygodniowy staż zawodowy na Słowacji w ramach projektu Erasmus+ „Gastronomia - uczymy się w Europie".
W pierwszych trzech dniach dziewczęta i chłopcy pracowali w Preszowie w szkolnej restauracji „Sen", a następnie w Tatrzańskiej Łomnicy w pensjonacie „Teniscentrum".
Głównym celem stażu było pogłębienie umiejętności zawodowych, zapoznanie z organizacją i funkcjonowaniem kuchni słowackiej, przygotowaniem typowych potraw słowackich i ich wydawaniem, obsługą gości, oraz nabycie umiejętności współpracy w zespole, pozyskanie nowych doświadczeń i wiedzy.
Miłośnicy literatury spotkali się 12 II 2015 r. w czasie Szkolnego Konkursu Recytatorskiego, aby zaprezentować zgromadzonej w świetlicy publiczności jeden dowolnie wybrany utwór poetycki oraz dowolny fragment prozy. Jury reprezentowane przez p. wicedyrektor Małgorzatę Matysik, p. Małgorzatę Mochel i p. Sylwię Ptasznik oceniało kulturę słowa, interpretację utworów, dykcję oraz stopień opanowania tekstów. Kolejny raz okazało się, że w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 nie brakuje utalentowanych uczniów.
I miejsce zostało przyznane Lenie Ciepielak z klasy IV h;
II miejsce zajęła Edyta Dawidziuk z klasy II a;
III miejsce przypadło Patrycji Zawiszy z klasy III c;
Wyróżnienie uzyskała Anna Strózik z klasy I a.
Złote medale dla Izy Łąkas (kl. IIc) i Karola Świt (kl. IIId) za tort oraz srebrne medale dla Pauliny Wojtusik (kl. IIIb) i Marcina Bujakowskiego (kl. IIa) za deser w XIII Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym „SWEET CUP 2015".
W dniu 19 lutego 2015 roku w Presovie na Słowacji odbył się XIII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2015”, w którym uczestniczyło 19 reprezentacji szkół.
Czytaj więcej: XIII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2015"W roku szkolnym 2014/2015 klasa Ik pod opieką Joanny Pstruś uczestniczy w konkursie organizowanym przez wydawnictwo "Nowa Era" opatrzonym hasłem: "Projekt z klasą". Nasza praca projektowa dotyczy sfery edukacyjno-wychowawczej. Jej celem jest poznawanie, promowanie i zacieśnianie więzi ze środowiskiem lokalnym. Projekt "Huta od Nowa" proponuje młodzieży zdobycie i wykorzystanie wiedzy o Nowej Hucie poprzez spotkania z przedstawicielami lokalnych instytucji promujących kulturę i tradycję naszego miasta.
Czytaj więcej: Otrzymaliśmy certyfikat „Dobrze ZaPROJEKTowanej Szkoły”