Poezja jest drugą twarzą duszy
Odisseas Elitis
W listopadzie ubiegłego roku uczniowie naszej szkoły z klas II a , IIb i Ih mieli okazję zaprezentować swoją wiedzę, umiejętności i talent biorąc udział w kilku kategoriach konkursowych objętych wspólnym hasłem XXIV Turnieju Wiedzy o Kulturze Antycznej,który odbył się w Domu Kultury w Podgórzu.
15 I 2018 r. odbyła się kolejna edycja Szkolnego Konkursu Recytatorskiego. Uczestniczyli w nim uczniowie klas: I b, II ht, III a, III ht oraz IV c Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 10, którzy zaprezentowali zgromadzonej w świetlicy publiczności dowolnie wybrane utwory poetyckie i fragmenty prozy. Zmagania recytujących były oceniane przez jury w składzie: p. wicedyrektor Małgorzata Matysik, p. Małgorzata Mochel, p. Marta Bernadzikiewicz-Stępień.
Czytaj więcej: 15.01.2018 - Szkolny Konkurs RecytatorskiDnia 13.11.2017 odbył się I etap 42 Ogólnopolskiej Olimpiady Języka Angielskiego organizowanej przez Wyższą Szkołę Języków Obcych w Poznaniu. Udział wzięło 18 uczniów z klas: 1h, 2b, 3ht, 4i, 4k i 4a. Uczniowie musieli zmierzyć się z bardzo trudnymi zadaniami sprawdzającymi znajomość zaawansowanego słownictwa i gramatyki.
Czytaj więcej: 13.11.2017 - I etap 42 Ogólnopolskiej Olimpiady Języka AngielskiegoW dniu 13.11.2017 r. w naszej szkole odbył się etap wewnątrzszkolny X Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Do etapu okręgowego dostały się: Aleksandra Stawiarz (4i) oraz Patrycja Kozera (4i).
Czytaj więcej: 13.11.2017 - Olimpiada Wiedzy HotelarskiejI etap Olimpiady już za nami! W tegorocznej edycji uczniowie zmagali się z tematyką dotyczącą wyzwań współczesnego rynku pracy.
W literaturze przedmiotu występuje niezliczona liczba definicji pojęcia rynku. Jedna z nich mówi, że jest on miejscem, gdzie podaż spotyka się z popytem, i gdzie kształtuje się cena. Sam rynek pracy nie odbiega od tego podręcznikowego ujęcia. Jednak towar będący przedmiotem obrotu na nim jest niewątpliwe wyjątkowy.
W dniu 11.04.2017 r. odbył się w naszej szkole Konkurs Wypieków Wielkanocnych. Jury oceniało prace pod względem zgodności z tematem, trudności i atrakcyjności wykonania. Poziom prezentowanych prac był wysoki i wyrównany.
Czytaj więcej: 11.04.2017 - Konkurs Wypieków Wielkanocnych