W dniu 31.03.2015 r. odbył się w naszej szkole Konkurs Wypieków Wielkanocnych. W konkursie brało udział 17 uczniów z kl. Ia,b,k, IIa,c,d, IIIa,c,d,w.
Jury oceniało prace konkursowe pod względem: zgodności z tematem, trudności i atrakcyjności wykonania oraz oceny organoleptycznej.
Miłośnicy literatury spotkali się 12 II 2015 r. w czasie Szkolnego Konkursu Recytatorskiego, aby zaprezentować zgromadzonej w świetlicy publiczności jeden dowolnie wybrany utwór poetycki oraz dowolny fragment prozy. Jury reprezentowane przez p. wicedyrektor Małgorzatę Matysik, p. Małgorzatę Mochel i p. Sylwię Ptasznik oceniało kulturę słowa, interpretację utworów, dykcję oraz stopień opanowania tekstów. Kolejny raz okazało się, że w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 nie brakuje utalentowanych uczniów.
I miejsce zostało przyznane Lenie Ciepielak z klasy IV h;
II miejsce zajęła Edyta Dawidziuk z klasy II a;
III miejsce przypadło Patrycji Zawiszy z klasy III c;
Wyróżnienie uzyskała Anna Strózik z klasy I a.
9 lutego w naszej szkole odbył się XI etap szkolny Konkursu „Odkryj świat z Poznaj Światem”. Do konkursu zgłosiło swój udział 16 uczniów z klas pierwszych i trzecich. Uczestnicy konkursu zmierzyli się z 50 pytaniami otwartymi dotyczącymi państw Azji. Jak nazywa się obfita kolacja w Gruzji? Jaki obiekt znajduje się w centrum Mazari Szarif? Czego nie można wwozić na Malediwy? Co w Neapolu oznacza słowo „stupa”? to tylko niektóre pytania, na które odpowiadali uczniowie. Najlepszy wynik ponad 70 % trafnych odpowiedzi uzyskała Małgorzata Worytkiewicz z klasy III i. Drugie miejsce zajęła Helena Kozioł z klasy 1c. Trzecie: Patrycja Poręba z klasy I i.
Czytaj więcej: XI etap szkolny Konkursu „Odkryj świat z Poznaj Światem”W dniu 6.11.2014 roku odbył się etap szkolny XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Temat wiodący tegorocznej edycji to "Bezpieczeństwo żywności i żywienia" - będące przedmiotem szczególnej troski Unii Europejskiej i wzbudzające duże zainteresowanie w polskim społeczeństwie.W olimpiadzie uczestniczyło 20 uczniów.
Finalistami etapu szkolnego zostali: Paweł Kowal z klasy IIIa i Klaudia Trębacz z klasy IIb.
Czytaj więcej: XIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności- etap szkolny5 listopada odbył się szkolny etap II Olimpiady Wiedzy o Turystyce. W zmaganiach wzięło udział 9 uczniów technikum- kl. IV t- technik obsługi turystycznej.
Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu z zakresu geografii turystycznej i obsługi ruchu turystycznego.
Największą ilość punktów uzyskali: Katarzyna Gil i Jakub Bukowski. Oni będą reprezentować szkołę na etapie okręgowym.
6 listopada odbył się szkolny etap VII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. W zmaganiach wzięło udział 10 uczniów technikum - kl. III h, III i oraz IV h - technik hotelarstwa. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu z zakresu przedmiotów hotelarskich. Największą ilość punktów uzyskali: Klaudia Gacek z III h oraz Andrzej Szaroń z IV h . Będą oni reprezentować szkołę podczas etapu okręgowego w styczniu.
Czytaj więcej: VII Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej