UROCZYSTOŚĆ ŚLUBOWANIA KLAS PIERWSZYCH - DZIEŃ PATRONA SZKOŁY
Dzień 7 października 2011 roku dla uczniów klas pierwszych ZSG był dniem podniosłym i uroczystym. W obecności Dyrekcji szkoły, przedstawicieli Rady Uczniowskiej oraz Wychowawców złożyli oni uroczyste ślubowanie na sztandar szkoły, stając się w ten sposób pełnoprawnymi członkami szkolnej Społeczności. Po uroczystości ślubowania przygotowanej przez Pana prof. Andrzeja Ptasznika, uczniowie zostali zaproszeni na krótką cześć artystyczną, która poświęcona była pamięci tych, którzy stanęli do nierównej walki we wrześniu 1939.
Czytaj więcej: 7.10.2011 - Ślubowanie klas pierwszychIII miejsce drużyny naszej szkoły w konkursie „RYDZOWE PRZYSMAKI”„
2 X 2011r. odbył się, w Wysowej Zdroju, konkurs kulinarny - Rydzowe
Przysmaki z Galicyjskiego Zdroju, w którym udział wzięła reprezentacja naszej szkoły w składzie: Łukasz Dobek, Sylwester Galas i Dominik Przybyło z klasy IV A.
Trzyosobowe zespoły miały za zadanie w czasie 45 minut sporządzić zakąskę i danie główne z udziałem rydzów, poczęstować jury oraz zgromadzoną publiczność. Konkurs odbył się na scenie amfiteatru w pięknym Parku Zdrojowym.
W dniu 30 września 2011 roku uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych wybierali przedstawicieli do organów Samorządu Szkolnego. Frekwencja wyborcza wyniosła 46%. W wyniku głosowania młodzież wybrała nową Radę Uczniowską, w następującym składzie:
Czytaj więcej: 30.09.2011 - Wybory do organów SU - rozstrzygnięte!
KULINARNY SUKCES W NOWYM ROKU SZKOLNYM
Joanna Czyż z kl. IIIb i Mateusz Kiermasz z kl. IIIa laureatami I miejsca i zdobywcami Pucharu Marszałka Województwa Śląskiego !
W dniach 17-19.09.2011r. odbyły się w Skoczowie IX Regionalne Dni Rybactwa, a w ich ramach przeprowadzono 17.09.2011r. VI Konkurs Młodzieży Szkół Gastronomicznych w Przyrządzaniu Potraw z Karpia.
Celem tej imprezy jest promowanie zdrowej kuchni, w szczególności potraw z karpia jako ryby będącej symbolem regionu.
Zmaganiom konkursowym towarzyszyły wielkie emocje. Publiczność mogła podziwiać sporządzanie potraw od momentu sprawiania ryb aż po wydanie na stół.
Czytaj więcej: 17-19.09.2011 - IX Regionalne Dni RybactwaW niedzielę 18.10.2011 Hospicjum im. Św. Łazarza w Krakowie obchodziło jubileusz 30-leica działalności. Na uroczystość zostali zaproszeni przyjaciele Hospicjum, rodziny podopiecznych, chorzy, wolontariusze. Mszę świętą celebrował ksiądz kardynał Stanisław Dziwisz. Podczas uroczystości panowała doniosła ale serdeczna atmosfera. Po oficjalnej części zaproszeni goście zostali zaproszeni na poczęstunek. O przygotowanie stołów zostały poproszone nasze uczennice-wolontariuszki z klasy II j i II c pod opieką pani pedagog Katarzyny Schiff. Z powierzonego zadania uczennice wywiązały się z zaangażowaniem i odpowiedzialnością. prezes TPH pani Jolanta Stokłosa serdecznie dziękowała za pomoc i organizację poczęstunku.
Czytaj więcej: 18.09.2011 - Jubileusz 30-lecia Hospicjum im. Św. Łazarza w KrakowieI miejsce Tomasza Mierzwy z klasy III a w I Festiwalu Kulinarnym ,,Smak Pstrąga w Pieninach"
18.09.2011 odbył się I Festiwal Kulinarny ,,Smak Pstrąga w Pieninach". Rywalizacja przebiegała w plenerze w Sromowcach Niżnych u stóp Trzech Koron. Scenę umieszczono na tratwach flisackich. Uczestnicy konkursu mieli do wykonania przystawkę z pstrąga w czasie 1 godziny. Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy III a Tomasz Mierzwa, który wykonał ,,Rulon z pstrąga na pomidorowej konfiturze w towarzystwie kawioru chrzanowego", co dało mu I miejsce. Sędziowie zwrócili szczególną uwagę na zastosowanie przez Tomka technik kuchni molekularnej, co jest nowością wśród uczniów szkół gastronomicznych.
Czytaj więcej: 18.09.2011 - I Festiwal Kulinarny ,,Smak Pstrąga w Pieninach"