W piątek 2 października 2015 r. zakończyliśmy akcję zbierania ulotek wyborczych zaprojektowanych i wykonanych przez naszych Uczniów. Celem tego zadania było wymyślenie hasła oraz grafiki, które w najlepszy sposób przemówiły by do wyborców, zachęcając ich do udziału w głosowaniu. Uczniowie stanęli na wysokości zadania.
Czytaj więcej: Profrekwencyjna akcja ulotkowa - projekt „Młodzi Głosują”Zmienia życie. Otwiera umysły.
W dniach: 14 – 18 września 8 osobowa grupa nauczycieli przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 odwiedziła dwie zaprzyjaźnione szkoły zawodowe na Słowacji: w Presovie i Bratysławie. Wyjazd odbył się w związku z realizacją w naszej szkole projektu unijnego: Gastronomia – uczymy się w Europie w ramach programu
Edukacja szkolna. Akcja 1 – Mobilność kadry.
Czytaj więcej: Job shadowing nauczycieli ZSG1 na Słowacji w ramach programu ErasmusplusPiękna, słoneczna pogoda przywitała biegaczy jesiennych sztafetowych biegów przełajowych, które odbyły się 29 września na terenach wokół boisk piłkarskich w Centrum Rozwoju Com Com Zone. W zawodach uczestniczyło w kategorii dziewcząt 22 szkoły, natomiast w kategorii chłopców 26 szkół. Dziewczęta rywalizowały na dystansie 10x800m zajmując X miejsce, a chłopcy rywalizując na dystansie 10x1000m zajęli XV miejsce.
Czytaj więcej: 29.09.2015 - Jesienne sztafetowe biegi przełajoweW piątek 25 września uczniowie z klasy II i i IV i uczestniczyli w wydarzeniach 9 edycji Małopolskiej Nocy Naukowców. Jak co roku celem naukowców i wspierających ich studentów było by poprzez widowiskowe pokazy i atrakcyjne warsztaty, zaciekawić dzieci, młodzież i starszych naukami ścisłymi. Nasi uczniowie brali udział w dwóch warsztatach zorganizowanych w Instytucie Geografii i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Jagiellońskiego przy ulicy Gronostajowej 7.
Czytaj więcej: Małopolska Noc NaukowcówW sobotę 19 września w Skoczowie, odbyły się XIII Regionalne Dni Rybactwa, a w ramach nich Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Karpia dla uczniów szkół gastronomicznych.
W konkursie udział wzięło osiem szkół z województwa śląskiego i małopolskiego. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy IIb, Michał Wnęk i Paulina Piegza, którzy sporządzili „karpia w otoczce wieprzowej w aromacie borowika w piance cukinowej”.