W dniach między 3 a 7 listopada po raz 15 mieliśmy przyjemność gościć młodzież i nauczycieli zawodu z zaprzyjaźnionej szkoły z Presova na Słowacji. W ramach Dni Kuchni Słowackiej , nasi goście zaprezentowali potrawy charakterystyczne dla swego kraju. Między innymi: knedel drożdżowy z gulaszem, szaszłyk z pieczywa jasnego z serem i szynką panierowany w cieście.
Goście odbyli lekcje koleżeńskie z naszymi uczniami pod opieką p. Dery, p. Łazarskiej i p. Podgórskiej. Obsługę konsumentów z uczennicami ze Słowacji zorganizowały p. Ankus, p. Katarzyńska i p. Żelawska- Wilk. Popołudniami młodzież naszej szkoły z nauczycielami:
W dniu 6.11.2014 roku odbył się etap szkolny XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Temat wiodący tegorocznej edycji to "Bezpieczeństwo żywności i żywienia" - będące przedmiotem szczególnej troski Unii Europejskiej i wzbudzające duże zainteresowanie w polskim społeczeństwie.W olimpiadzie uczestniczyło 20 uczniów.
Finalistami etapu szkolnego zostali: Paweł Kowal z klasy IIIa i Klaudia Trębacz z klasy IIb.
Czytaj więcej: XIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności- etap szkolny5 listopada odbył się szkolny etap II Olimpiady Wiedzy o Turystyce. W zmaganiach wzięło udział 9 uczniów technikum- kl. IV t- technik obsługi turystycznej.
Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu z zakresu geografii turystycznej i obsługi ruchu turystycznego.
Największą ilość punktów uzyskali: Katarzyna Gil i Jakub Bukowski. Oni będą reprezentować szkołę na etapie okręgowym.
6 listopada odbył się szkolny etap VII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. W zmaganiach wzięło udział 10 uczniów technikum - kl. III h, III i oraz IV h - technik hotelarstwa. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu z zakresu przedmiotów hotelarskich. Największą ilość punktów uzyskali: Klaudia Gacek z III h oraz Andrzej Szaroń z IV h . Będą oni reprezentować szkołę podczas etapu okręgowego w styczniu.
Czytaj więcej: VII Olimpiada Wiedzy HotelarskiejDnia 29 Października 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się Dzień Języków Obcych. Nie zabrakło licznych zabaw, przygotowanych przez uczniów potraw jak i języków obcych. Klasa 3d wraz z p. Małgorzatą Wiśniewską postanowili przygotować, nie państwo a kulturę słowiańską. Ta kultura jako, że cechuję się raczej wiejskim, prostym sposobem żywienia na stole pojawiły się liczne marynowane warzywa jak np. papryka, ogórki. Nie zabrakło również chleba z masłem czy klasycznych smakołyków takich jak Szarlotka czy babki. Typową również dla tej kultury cechą jest chęć do alkoholu choć butelki po wódce wypełniała woda z Krakowskich wodociągów, dawniej na pewno jej nie brakowało na wsiach. Miłą atmosferę również sprawiały stroje uczniów, w przypadku 3d stare stroje mieszane z nowoczesnością co dało bardzo ciekawy efekt. Były również prezentacje, osoby opowiadające o tej kulturze w języku polskim i angielskim.
Czytaj więcej: 29.10.2014 - Dzień Języków Obcych