Dnia 01.10.2013 r. w świetlicy internatu Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbyły się warsztaty integracyjne adresowane dla klas pierwszych. Zadaniem ich jest zachęcenie młodzieży do nawiązywania wzajemnych kontaktów, poznanie siebie, wzajemne kształcenie umiejętności mówienia o sobie w grupie, jak również budowanie otwartości I zaufania w nowej grupie. Pani psycholog podzieliła wszystkich na kilka grupy, w których każdy miał szansę wykazać się pomysłowością. Po czym grupy miały zaprezentować swoje pomysły. Czas szybko mijał i już po chwili nasze zajęcia dobiegły końca.
Czytaj więcej: Warsztaty integracyjne w internacie 2013/2014Przedmiotem konkursu były potrawy przygotowane tak, aby składnikiem każdej z nich były grzyby i choć jeden z produktów zarejestrowanych na liście produktów tradycyjnych lub regionalnych województw małopolskiego lub podkarpackiego. Potrawy były oceniane w kategoriach: przystawka i danie główne.
Naszą szkołę reprezentowała drużyna w składzie: Adrian Bujak IVa, Mateusz Kania i Tomasz Nowak z klasy IIIa.
Piękna, słoneczna pogoda przywitała biegaczy jesiennych sztafetowych biegów przełajowych, które odbyły się 27 września na terenach wokół boisk piłkarskich w Centrum Rozwoju Com Com Zone. W zawodach uczestniczyło w kategorii dziewcząt 18 szkół natomiast w kategorii chłopców 26 szkół. Dziewczęta rywalizowały na dystansie 10x1000m zajmując VII miejsce, a chłopcy rywalizując na dystansie 10x1500m zajęli XVII miejsce.
Czytaj więcej: 27.09.2013 - Jesienne Sztafetowe Biegi PrzełajoweW niedzielę 22 września 2013r. Na terenie zielonym przy os. Centrum E w Krakowie odbyła się impreza finałowa II Festiwalu Zaklęte w Dyni, podczas której promowaliśmy naszą szkołę w ramach współpracy z Ośrodkiem Kultury - Nowa Huta.
Szkoła uczestniczyła w projekcie poprzez bezpłatne:
wykonanie i serwowanie dwóch potraw: bigos z dynią i placuszki dyniowe,
21 września 2013 r. na rynku w Skoczowie odbyły się X Mistrzostwa Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia oraz Konkurs Kulinarny na Najlepszą Potrawę z Karpia dla amatorów w ramach XI Regionalnych Dni Rybactwa.
Do konkursu zakwalifikowali się uczniowie: Tomasz Nowak i Damian Mendalski z kl. III a. W konkursie startowali uczniowie z Wisły, Tychów, Rzeszowa, Wrocławia, Cieszyna, Międzyświecia, Bielska- Białej.
Nasi uczniowie wywalczyli IV miejsce w VIII Międzynarodowych Mistrzostwach Europy w przygotowywaniu potraw z karpia w ramach XI Regionalnych Dni Rybactwa.
Czytaj więcej: 21.09.2013 - X Mistrzostwa Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia oraz Konkurs Kulinarny na...W dniu 20. września br. odbyło się w naszej szkole tradycyjne "Sprzątanie świata". Ogólnopolska akcja przeprowadzona została po raz dwudziesty pod hasłem „Odkrywamy czystą Polskę”. W akcji brały udział klasy pierwsze z opiekunami. Przed przystąpieniem do pracy uczniowie otrzymali rękawice oraz odpowiednio oznaczone worki na śmieci: papier, szkło, metale, odpady komunalne. Młodzież chętnie wzięła udział w porządkowaniu terenów wokół szkoły. W wyniku działań naszych uczniów oczyszczono okoliczne chodniki i trawniki, które bez wątpienia prezentują się teraz znacznie lepiej.
Czytaj więcej: 20.09.2013 - Sprzątaliśmy świat