20.03.br. odwiedziła naszą szkołę pani Beata Hadasz, lektorka języka niemieckiego z Instytutu Goethego w Krakowie, która w ramach projektu „Deutsch-Wagen-Tour” przeprowadziła z uczniami klas 1a,1b, 1h, 1k, 2i, 2b warsztaty językowe. Deutsch Wagen Tour to ogólnopolski program promujący naukę języka niemieckiego, którego ideą jest zachęcanie do nauki języka niemieckiego.
Czytaj więcej: Projekt „Deutsch-Wagen-Tour”W dniach: 20-26 października 2013 r. 6 nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 uczestniczyło w wymianie doświadczeń z zaprzyjaźnioną szkołą w Niemczech. Byli to: wicedyrektor Małgorzata Matysik oraz nauczyciele: Lucyna Jędrychowska, Magdalena Nosek, Agnieszka Kosek-Kotula, Mirosław Bieńkowski, Andrzej Ptasznik.
Wymiana odbyła się w związku z realizacją projektu pt.:„Mobilności otwierają możliwości europejskich nauczycieli” w ramach programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci.
Od 2006 nasza szkoła uczestniczy w programie Leonardo da Vinci, który umożliwia uczniom udział w miesięcznym stażu w innym kraju. Celem stażu jest podnoszenie kwalifikacji zawodowych dzięki specjalizacji w produkcji potraw kuchni obcych narodów.
Przez cały czas trwania programu wielokrotnie odwiedziliśmy 3 kraje europejskie (Francja, Słowacja, Niemcy). Miejscem praktyk młodzieży były restauracje gastronomii hotelowej o najwyższym standardzie. Pobyt za granicą był również okazją do poznania zwyczajów i kultury krajów gościnnych, jak również do doskonalenia umiejętności językowych.
Od lutego bieżącego roku ZSG nr 1 realizuje projekt „Mobilny nauczyciel gastronomii” w ramach programu Leonardo „Uczenie się przez całe życie.” Uczestnikami projektu są nauczyciele przedmiotów zawodowych: gastronomicznych, hotelarskich, turystycznych, ekonomicznych i języków obcych zawodowych.
W związku z realizacją projektu w dniach 25.03 - 31.03. 2012. siedmioro nauczycieli z naszej szkoły wzięło udział w wymianie doświadczeń z zaprzyjaźnioną szkołą we Francji: CFA Maison Familiale. Byli to: wicedyrektor Józef Wątorczyk oraz nauczyciele w/w zawodów: Agnieszka Kosek-Kotula, Wanda Fundament, Alicja Wcisło, Małgorzata Kosek-Ankus, Joanna Brewczyńska - Sternal, Monika Dzięgielewska.
W styczniu 2012 roku zakończył się ogólnopolski projekt „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska”, w którym udział wzięli uczniowie naszej szkoły Łukasz Dobek (kl. IVa) i Tomasz Mierzwa (kl.IIIa) pod opieką p. Alicji Wcisło. Przygotowując się do projektu nauczyciel przeprowadził lekcję wprowadzającą do udziału w warsztatach. |
Warsztaty składały się z krótkiej części teoretycznej (dyskusja o produktach regionalnych i ekologicznych z danego terenu i ich zastosowaniu) oraz części praktycznej (przygotowanie na indywidualnym stanowisku pracy zaproponowanych przez prowadzących i przez siebie dań w oparciu o surowce i produkty regionu).
Czytaj więcej: Pogłębiamy kompetencje zawodoweOd kwietnia 2011 r. ZSG nr 1 realizuje program dla szkół ponadgimnazjalnych „Moje finanse”. Program powstał z inicjatywy Fundacji Młodzieżowej Przedsiębiorczości i jest realizowany we współpracy z Narodowym Bankiem Polskim oraz Fundacją Kronenberga. Program realizują nauczyciele podstaw przedsiębiorczości. Program ten jest wykorzystywany na lekcjach podstaw przedsiębiorczości jako doskonałe narzędzie dydaktyczne przybliżające uczniom zagadnienia zarządzania finansami.
Czytaj więcej: Program Moje FinanseProjekt: „Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo” - innowacja pedagogiczna.
Miło nam poinformować, iż nasza szkoła została zakwalifikowana do udziału w projekcie "Szkoła praktycznej ekonomii - Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo”. Projekt rusza od 1 września 2011. Projekt przygotowuje uczniów do samozatrudnienia i zakładania własnego przedsiębiorstwa. Uczniowie gromadzą kapitał, wybierają produkt, prowadzą badania marketingowe, organizują proces produkcji oraz sprzedaży. Prowadzą dokumentację finansową, taką samą, jak w prawdziwych przedsiębiorstwach tego typu. Młodym przedsiębiorcom w zarządzaniu miniprzedsiębiorstwem pomaga nauczyciel-opiekun oraz konsultanci ze środowiska biznesu. Program umożliwia uczniom zdobycie i sprawdzenie w praktyce wiedzy z zakresu zakładania i prowadzenia własnej firmy.
Czytaj więcej: Miniprzedsiębiorstwo