Potrzeba tylko dwóch przypraw wyjątkowych :
czasu i miłości-do ludzi i do gotowania.
Julia Child
Profesjonalizm i rzetelność oraz wykwintność i wyrafinowanie-oto słowa, które w najbardziej zwięzły sposób oddają kreację XVIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, który odbył się w dniach od 3 do 5 marca 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Swoją kulinarną przygodę zapragnęli w tym roku przeżyć uczniowie reprezentujący szkoły z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Wisły, Łodzi, Dąbrowy Górniczej, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Radoczy, Kutna i Iwonicza. Polaków wsparli również goście z zagranicy: słowackiego Presova, Bratysławy i austriackiej szkoły Villa Blanca z Innsbrucka.
Czytaj więcej: 3 - 5.03.2017 - XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych „Podróż przez smaki"Dziczyzna ze względów zdrowotnych jest mięsem zdecydowanie niedocenianym w polskiej kuchni. Najwięcej walorów zdrowotnych ma mięso z dzika. Zawiera witaminy i minerały, przede wszystkim magnez, fosfor, wapń, witaminy: B2, B5, B6. Porównując je do mięsa hodowlanego, zawiera mniej tłuszczu niż kurczak, wołowina, czy wieprzowina. Trzeba również pamiętać, że dziczyzna zawiera więcej mioglobiny (mocno czerwony kolor), która jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego żelaza.
Czytaj więcej: 24.02.2017 - Pokaz Związku ŁowieckiegoDzień Marchewki bardzo zdrowy, dzień pomarańczowy,
więc w tym dniu moi mili będziemy górę marchewek gościli,
byśmy byli piękni, zdrowi- pijmy soczek marchewkowy
W dniu 24 lutego 2017 r. Samorząd Uczniowski przy współpracy z biblioteką szkolną zorganizował w naszej szkole „Dzień Marchewki”. Głównym celem tego przedsięwzięcia było promowanie zdrowego odżywiania się. W tym dniu, królowała oczywiście marchewka.
Czytaj więcej: 24.02.2017 - „Dzień Marchewki” - bardzo zdrowy, dzień pomarańczowy„Powiedział mi Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”
Ponad sto pączków, oponki serowe i tradycyjne faworki rozpłynęły się w ustach uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1. Dziś na bok poszły kanapki i drożdżówki, królowały one - pączki. Z lukrem, pudrem, nadziewane...
Czytaj więcej: 23.02.2017 - Tłusty czwartek w naszej szkoleW czwartek, 23 lutego 2017 r. odbyły się w Zespole Szkół Ekonomicznych nr 2 w Krakowie IX Prezentacje Nowohuckich Szkół Ponadgimnazjalnych. Celem targów była pomoc uczniom gimnazjów w zaplanowaniu przyszłości edukacyjnej i dokonania trafnego wyboru nowej szkoły. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie nie tylko z nowohuckich gimnazjów, ale również szkół gimnazjalnych znajdujących się poza Nową Hutą.
Czytaj więcej: 23.02.2017 - IX Prezentacje Nowohuckich Szkół Ponadgimnazjalnych