Wystawa pod tytułem Uczyń czekoladę sprawiedliwą!, która na początku marca ozdobiła korytarz naszej szkoły jest międzynarodową kampanią. Jej celem jest zmobilizowanie konsumentów i konsumentek w Europie do działań na rzecz większej sprawiedliwości w globalnym przemyśle kakaowym.
Czytaj więcej: Wystawa Make Chocolate Fair! w naszej szkoleW dniach od 4 do 6 marca 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbyła się XVII edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Wydarzenie to stało się już tradycją licznego środowiska gastronomicznego. Tegorocznym hasłem kulinarnym tego ważnego przedsięwzięcia było: „Polska Wielkanoc".
Czytaj więcej: Finał XVII edycji Małopolskiego Konkursu Szkół GastronomicznychPo raz pierwszy w nasze szkole uczniowie mieli okazję wziąć udział w konkursie „Francuska Kuchnia Regionalna”, który odbył się 24.02.2016 r. Przed przystąpieniem do konkursu, uczniowie przygotowali swoje autorskie menu w języku francuskim oraz zapoznali się z daniami, produktami i zwyczajami kulinarnymi charakterystycznymi dla poszczególnych regionów Francji.
Czytaj więcej: Pierwsza edycja konkursu „Francuska kuchnia regionalna"W dniu 2 marca 2016 r. odbyło się spotkanie zorganizowane przez Bibliotekę Główną Uniwersytetu Pedagogicznego oraz Konsulat Generalny Stanów Zjednoczonych w Krakowie. Na prezentacji obecni byli uczniowie naszej szkoły, pod opieką p. Marcina Podstawskiego, z klas 1ht, 2i, 3c i 3h. Spotkanie to było poświęcone miesięcznikowi Zoom in on America.
Czytaj więcej: 2.03.2016 - Spotkanie w Audytorium DankaUczennice naszej szkoły: Aleksandra Dziura z kl. II i, Anna Sikora z kl. IV a oraz Sara Sowa z kl. IV a zaprezentowały swoje talenty recytatorskie podczas XIII Krakowskiego Konkursu Recytatorskiego, który odbył się 26 II 2016 r. w Nowohuckim Centrum Kultury. Z przyjemnością zawiadamiamy, że Sara Sowa uzyskała wyróżnienie.
Czytaj więcej: 26.02.2016 - Kolejne popisy recytatorskie uczennic naszej szkoły!Uwielbiasz słodkości? My też! Dlatego 26 lutego w naszej szkole wyglądał inaczej. Samorząd Uczniowski zorganizował pachnący jesiennymi jabłkami i cynamonem „Dzień szarlotki". Pięć blach przeróżnych jabłecznych cudów rozeszło się w błyskawicznym tempie, w niespełna czterdzieści minut! Można było delektować się jabłecznikami przygotowanymi na wiele sposobów - słodkim, z białym lukrem czy też smakowitymi lodami.
Czytaj więcej: 26.02.2016 - „Dzień szarlotki"