Nasza szkoła nawiązała współpracę z Europejsko - Azjatycką Fundacją Edukacji Biznesowej w wyniku czego w dniach 6 - 14 marca 2017 r. odbyła się wizyta studyjna przedstawicieli dyrekcji w Chinach. Efektem tej wizyty jest podpisanie umowy partnerskiej ze szkołą Technicianinstitute w Xuzhou. Umowa obejmuje dwustronną wymianę uczniów i nauczycieli.
Czytaj więcej: 6-14.03.2017 - Wizyta studyjna w ChinachW dniach: 6-10 marca 2017r. nauczyciele ZSG1: p. Joanna Brewczyńska – Sternal, p. Tomasz Dera i p. Agnieszka Kosek-Kotula uczestniczyli w wizycie studyjnej w Walencji w ramach projektu: Praktyczna szkoła zawodu. Celem wizyty było bezpośrednie zapoznanie się z rozwiązaniami stosowanymi u partnera zagranicznego Centro de Formacion Professional Altaviana.
Czytaj więcej: 6-10.03.2017 - "Projekt Praktyczna szkoła zawodu"
Marcin Filipkiewicz - Szef Kuchni restauracji Hotelu Copernicus | |
Krystian Zalejski - Szef Kuchni, doradca kulinarny Transgourmet | |
Paweł Bogusz, Paweł Czarnik, Jacek Grochot - Jury w kategorii kelner | |
|
|
Potrzeba tylko dwóch przypraw wyjątkowych :
czasu i miłości-do ludzi i do gotowania.
Julia Child
Profesjonalizm i rzetelność oraz wykwintność i wyrafinowanie-oto słowa, które w najbardziej zwięzły sposób oddają kreację XVIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, który odbył się w dniach od 3 do 5 marca 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Swoją kulinarną przygodę zapragnęli w tym roku przeżyć uczniowie reprezentujący szkoły z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Wisły, Łodzi, Dąbrowy Górniczej, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Radoczy, Kutna i Iwonicza. Polaków wsparli również goście z zagranicy: słowackiego Presova, Bratysławy i austriackiej szkoły Villa Blanca z Innsbrucka.
Czytaj więcej: 3 - 5.03.2017 - XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych „Podróż przez smaki"Dziczyzna ze względów zdrowotnych jest mięsem zdecydowanie niedocenianym w polskiej kuchni. Najwięcej walorów zdrowotnych ma mięso z dzika. Zawiera witaminy i minerały, przede wszystkim magnez, fosfor, wapń, witaminy: B2, B5, B6. Porównując je do mięsa hodowlanego, zawiera mniej tłuszczu niż kurczak, wołowina, czy wieprzowina. Trzeba również pamiętać, że dziczyzna zawiera więcej mioglobiny (mocno czerwony kolor), która jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego żelaza.
Czytaj więcej: 24.02.2017 - Pokaz Związku Łowieckiego