Słowacja - TATRZAŃSKA ŁOMNICA
No i pierwszy staż za nami! Tak go wspominają uczestnicy.
Wychodząc naprzeciw potrzebom uczniów klas III gimnazjalnych, a także w odpowiedzi na oczekiwania rodziców stojących przed ważną decyzją wyboru dalszej drogi kształcenia dzieci w dniu 05.03.2013 odbył się na terenie naszej szkoły Dzień Otwarty.
Nasi goście mogli obejrzeć pokazy barmańskie, które przygotowane zostały przez uczniów-laureatów konkursów międzyszkolnych i laureatów konkursów ogólnopolskich. Każdy profil zawodowy został zaprezentowany i omówiony przez uczniów klas III i IV. Młodzież gimnazjalna miała okazję zapoznać się z całościową ofertą dydaktyczną i lokalową szkoły.
Dnia 26.02.2013 r. w świetlicy Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 odbyła się akcja honorowego krwiodawstwa. Początkowo zamierzaliśmy włączyć do niej klasy III i IV. Okazało się jednak, że liczba zgłoszonych chętnych /ponad 150 osób/ znacznie przewyższa możliwości ekipy technicznej. Z tego względu postanowiono wykorzystać zapał klas maturalnych, jako opuszczających szkołę, pozostawiając klasy III na następną akcję. Spośród 75 zapisanych zgłosiły się łącznie 64 osoby. Udział wzięli przedstawiciele wszystkich klas IV, a najliczniej reprezentowane były:
Czytaj więcej: 26.02.2013 - Akcja honorowego krwiodawstwa20 lutego w naszej szkole odbyły się, już po raz drugi, dwugodzinne warsztaty ekologiczne zorganizowane w ramach projektu: „Kupuj odpowiedzialnie drewno i papier”. Uczestniczyły w nich uczennice z klasy II c i II h pod kierunkiem koordynatorki pani Małgorzaty Małochleb ze Stowarzyszenia Polska Zielona Sieć.
Podczas pierwszego spotkania informacyjnego, które odbyło się w grudniu, trenerka przybliżyła uczniom zagadnienia związane z funkcją lasów w życiu człowieka, deforestacją, odpowiedzialną gospodarką leśną oraz zrównoważoną konsumpcją. Uświadomiła możliwości przeciwstawienia się dewastacji środowiska i łamaniu praw rdzennej ludności i społeczności lokalnych zamieszkujących tereny leśne. Podpowiedziała jak wybierać drewno i papier przyjazne środowisku, powstałe przy zachowaniu wysokich standardów społecznych, z zachowaniem zasad Sprawiedliwego Handlu i pochodzące z recyklingu.
Czytaj więcej: 20.02.2013 - Warsztaty ekologiczneW trakcie ferii zimowych roku szkolnego 2012/2013 nauczyciele przedmiotów gastronomicznych z naszej szkoły odbyli staż zawodowy w ramach programu doskonalenia zawodowego współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego - Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
Zajęcia zostały opracowane z wykorzystaniem podstawy programowej dla zawodu KUCHARZ, który zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 23 grudnia 2011r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego zastąpił zawód kucharza małej gastronomii.
Czytaj więcej: Staż w Krakowskim Instytucie Kulinarnym w Śledziejowicach
W poniedziałek 11 lutego 2013 roku w naszej szkole uczniowie klas 4c, 4h oraz 4i mieli okazję uczestniczyć w niecodziennej lekcji wosu. Gościem spotkania był Pan Ireneusz Raś, dzisiaj poseł Sejmu VII kadencji a wcześniej przedstawiciel władz samorządowych miasta Krakowa. Tematyka zajęć dotyczyła zadań i funkcjonowania samorządu terytorialnego w Polsce. Uczennice klasy 4i Monika Borzędowska, Karolina Todor, Sandra Wawrzeń i Sylwia Rojek w przygotowanych przez siebie prezentacjach multimedialnych zaprezentowały historie, podstawy prawne oraz strukturę samorządu terytorialnego.
Czytaj więcej: 11.02.2013 - Lekcja WOS - u z Panem posłem Ireneuszem Rasiem - „ Samorząd czyli co?”