„Powołana do życia w 1954 r. huta w Krakowie w pierwszych latach swojego funkcjonowania produkowała zaledwie 1,5 mln ton stali rocznie. Przez dziesięciolecia wielokrotnie ulegała rozbudowie i modernizacji. W styczniu 2003 roku została włączona do koncernu Polskie Huty Stali. Dziś, jest flagowym okrętem ArcelorMittal Poland, a otwarta w niej w 2007 roku walcowania gorąca jest najnowocześniejszym tego typu obiektem oraz największą inwestycją w europejskim walcownictwie od 20 lat.” (Źródło: https://www.arcelormittal.com)
Czytaj więcej: 27.11.2012 - ArcelorMittal Poland Oddział w Krakowie - historyczna Huta im. T. Sendzimira23 listopada 2012 r. w hali Makro przy ul. Zakopiańskiej, odbyło się spotkanie uczniów szkół gastronomicznych ze znanym szefem kuchni i krytykiem kulinarnym, p. Kurtem Schellerem.
Spotkanie połączone było z małym konkursem, którego tematem była „ZAKĄSKA”.
Mistrz Kuchni wcielił się w rolę jurora i wybrał najciekawszą propozycję. Okazała się nią zakąska przedstawiona przez uczestników naszej szkoły: „Drobiowe knelki z duetem sosów”. Mistrz docenił zarówno smak jak i sposób aranżacji talerza.
Uczniowie z naszej szkoły Kamil Woźniak i Sebastian Szafrański zakwalifikowali się do półfinału IV edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces”. O nagrodę główną - 10 tys. złotych i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu powalczą już w połowie listopada w Warszawie. O dobre przygotowanie Kamila i Sebastiana dba pani Bogumiła Podgórska.
Konkurs „Zgotuj sobie sukces” organizowany jest przez MAKRO Cash & Carry pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, jedynej polskiej organizacji, która należy do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy (WACS). Skierowany jest do uczniów i studentów ze szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim w całej Polsce. W wiosennych eliminacjach do IV edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces” udział wzięło 56 zespołów ze szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim w całej Polsce. Do półfinału zakwalifikowały się 24 dwuosobowe ekipy, wśród nich reprezentanci naszej szkoły.
12 października obchodziliśmy w naszej szkole Święto Komisji Edukacji Narodowej. W szkolnej świetlicy odbyło się spotkanie Dyrekcji, nauczycieli, pracowników administracji i obsługi. Uroczystość rozpoczęła Pani Dyrektor Barbara Brewczyńska, która złożyła wszystkim pracownikom szkoły życzenia oraz podziękowała za poświęcenie, zaangażowanie i serce włożone w pracę z uczniami. Atmosferę serdeczności podkreśliły kwiaty i życzenia przedstawicieli uczniów złożone na ręce Dyrekcji. Dzień Nauczyciela uświetniło również przedstawienie pt. „Duża przerwa” przygotowane przez uczniów klas: 1a, 1 c, 2 h i 4 b pod opieką p. Małgorzaty Mochel i p. Sylwii Ptasznik.
Czytaj więcej: 12.10.2012 - Dzień Komisji Edukacji Narodowej5 października 2012 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 odbyło się uroczyste ślubowanie klas pierwszych. To ważne wydarzenie w życiu pierwszoklasistów - w odświętnych strojach składają przysięgę, ślubując swą sumienność i godne wypełnianie obowiązków ucznia. Pani Wicedyrektor Małgorzata Matysik przemawiając do uczniów podkreśliła wartość patriotycznych wzorców Naszego Patrona oraz ich znaczenie w życiu każdego młodego Polaka. Życzyła im również sukcesów w nauce oraz wytrwałości w pracy, aby swą postawą realizowali w pełni słowa dzisiejszej przysięgi.
Czytaj więcej: 05.10.2012 - Ślubowanie uczniów klas pierwszychW piątek (21.09.2012 r.) uczniowie klasy IV” t” pod opieką p. Sylwii Krawczyk i p. Marty Mączki udali się na wycieczkę zawodową do Międzynarodowego Portu Lotniczego im. Jana Pawła II w Krakowie-Balicach, gdzie uczestniczyli w wykładzie oraz zwiedzali teren lotniska wraz z przewodnikiem.
W trakcie wycieczki przewodnik przedstawił nam najważniejsze fakty z historii lotniska, opowiedział o pracy na lotnisku i uprawianych tam zawodach. Dowiedzieliśmy się czym zajmuje się m.in. marszałek, funkcjonariusz Straży Granicznej i Kontroli Celnej, czy też pracownik służby „Need Help”.
Czytaj więcej: 21.09.2012 - Kraków - Balice