1 kwietnia 2015 r. w naszej szkole odbyły się świąteczne śniadania w klasach oraz spotkanie pracowników szkoły. Uczniowie i wychowawcy składali sobie życzenia, dzielili się świątecznym jajkiem i jedli przygotowane przez siebie tradycyjne potrawy. Spotkanie pracowników szkoły rozpoczął modlitwą i poświęceniem świątecznych potraw ksiądz Stanisław Kostecki. Przy świątecznym stole zasiedli nauczyciele oraz pracownicy administracji szkoły.
Czytaj więcej: Śniadanie Wielkanocne 2015W dniu 31.03.2015 r. odbył się w naszej szkole Konkurs Wypieków Wielkanocnych. W konkursie brało udział 17 uczniów z kl. Ia,b,k, IIa,c,d, IIIa,c,d,w.
Jury oceniało prace konkursowe pod względem: zgodności z tematem, trudności i atrakcyjności wykonania oraz oceny organoleptycznej.
17 marca 2015 roku w godzinach od 900 do 1300 witaliśmy w progach ZSG nr 1 przyszłych uczniów i kolegów. Na początek zaproszeni goście czyli kandydaci do naszych tegorocznych klas pierwszych, zapoznani zostali szczegółowo z ofertą edukacyjną Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1. Uczniowie starszych klas przedstawili im wymagania dotyczące poszczególnych profili klas oraz zaprezentowali ubiory szkolne wymagane w różnych typach szkół. Dodatkowe informacje o szkole przedstawione były w formie prezentacji multimedialnej. Wszyscy otrzymali ulotki i informatory. Młodzież gimnazjalna miała okazję zapoznać się z całościową ofertą dydaktyczną i lokalową szkoły. Nasi goście mogli oglądnąć szkołę od wewnątrz, przejść przez niektóre pracownie gastronomiczne i sale dydaktyczne. A ponieważ dzień był słoneczny udali się także na kompleks boisk sportowych w ramach programu „Moje Boisko - Orlik 2012”, który znajduje się na terenie naszej szkoły.
Czytaj więcej: 17.03.2015 - Dni Otwarte "Gastronomika"W dniach od 9 do 13 marca 2015r. po raz kolejny mieliśmy przyjemność gościć młodzież i nauczycieli zawodu z partnerskiej szkoły z Presowa na Słowacji.
Z tej okazji odbywały się w naszej szkole Dni Kuchni Słowackiej. Mogliśmy pokosztować kolejnych potraw naszych gości. Była to między innymi zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa podana z pieczonymi plackami ziemniaczanymi, schab duszony w winie z brusznicą oraz kurczak a´la kaczka. Potrawy bardzo nam smakowały.
W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie – os. Złotej Jesieni 16 w dniach 6 – 8 marca 2015 r. odbył się XVI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod hasłem "Nowohucki tygiel kulinarny".
W tym roku w konkursie uczestniczyli uczniowie z 24 szkół (w tym 5 ekip z zagranicy tj. ze Słowacji, Niemiec, Austrii i Francji).
W ramach MKSG odbywają się konkursy: