W czwartek, 12 lutego, odbyły się kolejne spotkania gimnazjalistów w Zespole Szkół Ekonomicznych nr 2 w Krakowie. Była to okazja do zapoznania się z ofertą wszystkich szkół ponadgimnazjalnych z terenu Nowej Huty oraz kilku szkół z innych dzielnic Krakowa. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie nie tylko z nowohuckich gimnazjów, ale również szkół gimnazjalnych znajdujących się poza Nową Hutą. Dzięki zaangażowaniu naszych uczniów i nauczycieli stoisko Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 cieszyło się niesłabnącym zainteresowaniem. Pod czujnym okiem pani Magdaleny Nosek i pani Seweryny Kurek uczniowie klas IId i Ik serwowali naszym gościom pyszne tartinki i kruche ciasteczka.
Czytaj więcej: 2.02.2015 - VII Prezentacje Nowohuckich Szkół Ponadgimnazjalnych9 lutego w naszej szkole odbył się XI etap szkolny Konkursu „Odkryj świat z Poznaj Światem”. Do konkursu zgłosiło swój udział 16 uczniów z klas pierwszych i trzecich. Uczestnicy konkursu zmierzyli się z 50 pytaniami otwartymi dotyczącymi państw Azji. Jak nazywa się obfita kolacja w Gruzji? Jaki obiekt znajduje się w centrum Mazari Szarif? Czego nie można wwozić na Malediwy? Co w Neapolu oznacza słowo „stupa”? to tylko niektóre pytania, na które odpowiadali uczniowie. Najlepszy wynik ponad 70 % trafnych odpowiedzi uzyskała Małgorzata Worytkiewicz z klasy III i. Drugie miejsce zajęła Helena Kozioł z klasy 1c. Trzecie: Patrycja Poręba z klasy I i.
Czytaj więcej: XI etap szkolny Konkursu „Odkryj świat z Poznaj Światem”W dniach od 4 do 9 lutego 2015 roku młodzież ZSG nr 1 brała udział w głosowaniu nad wyborem logo projektu, realizowanego przez uczniów z klasy 2c. Zaprojektowanie i wybór logo było kolejnym działaniem zaplanowanym w ramach pracy projektowej. Spośród wszystkich złożonych propozycji, komisja w składzie Ania Kućka, Justyna Krzywdzińska i Przemek Mikina, wytypowała do ostatecznego konkursu dwie najlepsze prace. W głosowaniu wzięło udział 319 uczniów a rywalizacja o głosy była bardzo zacięta i wyrównana. Zwyciężyła propozycja Kamila Błauta z klasy 2c, którego praca zdobyła 59 % głosów. Wybrane logo będzie reprezentować naszą grupę w konkursie szkół partnerskich podczas, którego zostanie wyłonione logo całego projektu.
Czytaj więcej: Wybraliśmy logo projektu eTwinning „Poznajmy się w Polsce”Klasa 1b wraz z wychowawcą zorganizowała pomoc dla dzieci z Domu Małego Dziecka w Krakowie. Uczniowie sami wyszli z propozycją zorganizowania akcji, a za zebrane pieniądze kupili artykuły plastyczne, leki i słodycze dla podopiecznych placówki.
Szczególne podziękowania należą się Klaudii Furman, Milenie Klamrze, Gosi Sierawskiej i Kamilowi Piechnikowi za przeprowadzenie całej akcji.
Czytaj więcej: Pomoc dla Domu Małego DzieckaLecz, aby drogę mierzyć przyszłą,
trzeba nam pomnieć, skąd się wyszło…”
C.K. Norwid
Serdecznie zapraszamy 3. osobowe drużyny uczniowskie z klas pierwszych i drugich do udziału w Szkolnym Konkursie Wiedzy o Nowej Hucie, który odbędzie się 11 marca 2015 r. Konkurs dotyczy historii ziem, na których powstała Nowa Huta przed 1949 r., a także historii Nowej Huty po 1949 r. Konkurs składa się z dwóch etapów. Pierwszy etap polega na przygotowaniu 10 slajdowej prezentacji (PP lub Prezi) na jeden z wybranych tematów. II etap: na rozwiązaniu multimedialnego testu. Zakres tematyczny konkursu jest dostępny na stronie www.nh.elektryk2.i365.pl
Osoby zainteresowane prosimy o kontakt do 12 lutego 2015 r. ze szkolnymi organizatorami konkursu: Elżbietą Nakielny, Joanną Pstruś lub Martą Wierdak-Róż.
Joanna Ślazyk z klasy IVc zajęła IV miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim - Calvados Nouvelle International Trophies
2.02.2015 w "Starej Zajezdni" na krakowskim Kazimierzu odbył się ogólnopolski konkurs barmański w ramach polskiej edycji międzynarodowego konkursu "Calvados Nouvelle International Trophies 2015". Wzięło w nim udział 52 zawodników. Wśród startujących byli zarówno uczniowie jak i zawodowi barmani. Uczniowie szkół hotelarsko - gastronomicznych mieli 10 minut na przygotowanie dekoracji (open space) do czterech porcji long drinków, by następnie w ciągu 7 minut na scenie zaprezentować swoje techniczne umiejętności barmańskie. Start każdego ucznia poprzedzał dwuminutowy tzw. blind test ze znajomości syropów firmy Monin.
Czytaj więcej: Calvados Nouvelle International Trophies 2015