Od kilku lat ZSG nr 1 współpracuje z niemiecka szkołą w Norymberdze. Rokrocznie wiosną grupa uczniów przyjeżdża na kilka dni do Krakowa, z kolei młodzież naszej szkoły wyjeżdża jesienią z rewizytą do Niemiec.
Każde ze wspólnych spotkań jest bardzo bogate w różnorodne przedsięwzięcia mające na celu przede wszystkim wzajemne przybliżenie kultur, stylu życia, obyczaju każdego z państw. Do najciekawszych projektów zrealizowanych dotychczas należą z pewnością „Wspólne gotowanie” czy zredagowanie przewodnika polsko - niemiecko - angielskiego pt. „Kraków znany i nieznany”. Podczas każdej z wizyt obie grupy mają również okazję do zwiedzania najpiękniejszych miejsc, poznania osobliwości Norynbergi i Monachium, a w Polsce Krakowa czy Zakopanego. Wspólnie spędzony czas to nie tylko czas wzajemnego poznania się, dobrej zabawy i nauki lecz również doskonała okazja do zawarcia znajomości, a nie jednokrotnie przyjaźni trwającej przez długie lata.
Knedle Bryndzowe halusky to były przysmaki naszych gości z zaprzyjaźnionej szkoły gastronomicznej z Presova w ramach wymiany zawodowej odbywającej się w naszej szkole w dniach od 12-18.04.2010 r. Uczniowie i nauczyciele Słowacy sporządzali potrawy oraz przygotowywali nakrycie stołu a także uczestniczyli bezpośrednio w obsłudze konsumenta. Po ćwiczeniach relaksowali się zwiedzając Kraków poznając urokliwe miejsca starego miasta spędzając miło czas w towarzystwie naszych uczniów i nauczycieli.
Czytaj więcej: 12-18.04.2010 - Przyjazd uczniów z Presova
W ramach programu Leonardo od 15.02.2010 roku gościmy w naszej szkole Francuzów ze szkoły Saint Michel Mont Mercure. Odbywają oni trzytygodniowy staż w restauracji Santorini i Hawełka. W czasie trwania ich praktyk zawodowych będą również zwiedzać Muzeum Obozu Koncentracyjnego w Oświęcimiu, kopalnię soli w Wieliczce oraz zabytki Krakowa. Uczennice, które w maju 2010 r. wyjeżdżają na staże zagraniczne do Francji pokażą im nasze piękne miasto w najbliższy weekend (27-28.02.2010 r). Będzie to wspaniała okazja sprawdzenia własnej znajomości języka francuskiego. Mamy nadzieję, że pobyt w Krakowie francuscy uczniowie będą wspominać z przyjemnością i zachowają miłe wspomnienia ze stażu w Polsce.
W dniach 16-21 marca 2009 r. gościliśmy uczniów z zaprzyjaźnionej Szkoły im. Stanisława Leszczyńskiego z Nancy we Francji. Celem corocznych spotkań jest wzbogacenie doświadczeń zawodowych oraz poznanie tajemnic kuchni polskiej i francuskiej. Uczniowie Gastronomika powitali swoich przyjaciół pokazem specjalności kuchni polskiej. W dniu następnym odbyła się uroczysta kolacja w połączeniu z degustacją potraw francuskich. Było wybornie! Podczas tygodniowego pobyty nie tylko doskonalili się kulinarnie, ale również podziwiali uroki Małopolski i Śląska, odwiedzając: Kopalnię Soli w Wieliczce, Zakopane, Oświęcim - Brzezinkę i Bielsko-Białą. Wśród atrakcji nie mogło zabraknąć wycieczek po samym Krakowie, pokazaliśmy naszym gościom Wzgórze Wawelskie, Sukiennice i Barbakan. Ostatnim punktem tegorocznych odwiedzin był udział w X Jubileuszowym Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych, którego jesteśmy organizatorem.
Czytaj więcej: 16-21.03.2009 - Przyjazd uczniów z FrancjiW dniach od 22.03. do 28.03.2010 r. pięciu nauczycieli naszej szkoły i dwudziestu pięciu uczniów różnych klas przebywało w ramach współpracy międzynarodowej w Lycee Polyvalent Regional Hotellerie w Nancy we Francji. Delegacji polskiej towarzyszył z-ca dyrektora mgr Józef Wątorczyk, nauczyciele zawodu: prof. Wanda Fundament, prof. Iwona Katarzyńska, prof. Dorota Franczak oraz prof. Beata Matyjaszek-Śnieżek, która pełniła funkcję tłumacza. W trakcie pobytu grupa polska przygotowała i zorganizowała „Dzień kuchni polskiej”, na którym serwowała potrawy regionalne dla 45 zaproszonych gości francuskich.