W dniach od 21-25.10.2013 r. uczniowie i nauczyciele naszej szkoły uczestniczyli wymianie zawodowej w Tatrzańskiej Łomnicy w ramach współpracy z zaprzyjaźnioną szkołą zawodową z Prešowa. Zakwaterowani byli w Penzion Teniscentrum. Podczas pobytu w ramach Dni Kuchni Polskiej nasza młodzież sporządzała potrawy kuchni polskiej, między innymi: żurek staropolski, schab po krakowsku, barszcz czerwony czysty, uszka z grzybami, sernik krakowski, strucle makowe. Kelnerzy natomiast obsługiwali grupy wycieczkowe i gości pensjonatu.
Czytaj więcej: 21-25.10.2013 - Wyjazd naszych uczniów do Prešova na SłowacjiMiędzy 21 a 25 października 2013 r. gościliśmy grupę uczniów z opiekunami ze szkoły gastronomicznej z Prešowa na Słowacji. Uczniowie reprezentowali zawody: kucharz, kelner i cukiernik. Wspólnie z naszymi uczniami sporządzili kotlety z witaminową sałatką, placki ziemniaczane z łopatką po pekińsku i makaron z sosem z wątróbek drobiowych. Smacznym daniom głównym towarzyszyły pyszne wypieki - jabłkowy kołacz, czekoladowa rolada z mascarpone i kokosowe kostki. Potrawy cieszyły się dużym powodzeniem wśród konsumentów.
Czytaj więcej: 21-25.10.2013 - Wymiana z PrešowemJestem uczennicą klasy III B. Razem z koleżanką z klasy Kamilą O. przebywałam na stażu zawodowym w Norymberdze w Berufliche Schule. Staż trwał od 15 kwietnia do 3 maja 2013 r.
To były 3 cenne tygodnie praktyki w firmie „Dater”, podczas których miałyśmy możliwość doskonalić nie tylko swoje umiejętności zawodowe, ale i językowe. Współpracowałyśmy tam z doświadczonymi szefami kuchni, obserwując i poznając tajniki potraw narodowych oraz ich upodobania kulinarne. Miałyśmy również szansę zaprezentować swoje umiejętności podczas zorganizowanego „Dnia Międzynarodowego”, kiedy to miałyśmy możliwość zdradzić sekrety kulinarne naszego kraju, prezentując przy tym tradycje Polski.
Już minął siódmy miesiąc od kiedy zaczęliśmy odbywać staż w renomowanej szkole Villa Blanka w austriackich Alpach. Innsbruck jest pięknym miastem zwłaszcza gdy wiosenne słońce oświetla okalające nas z każdej strony alpejskie stoki. Jak słyszeliśmy od naszych rodzin oraz z portali internetowych polska aura nie obdarzyła Was wiosną. Gdy w marcu walczyliście ze srogą zimą w Innsbrucku mieliśmy temperaturę osiągającą 20 stopni.
Czytaj więcej: Stypendium w szkole Villa Blanka w Innsbrucku 2013 r.W dniach 15-19 kwietnia 2013 młodzież naszej szkoły wraz z nauczycielami uczestniczyła w wymianie międzynarodowej z zaprzyjaźnioną szkołą Berufliche Schule w Norymberdze. Po bardzo serdecznym przywitaniu został nam przedstawiony atrakcyjny program pobytu. Uczniowie nasi uczestniczyli w zajęciach praktycznych (przygotowanie potraw i obsługa gości) oraz lekcjach teoretycznych (współtworzenie z uczniami niemieckimi słownika polsko-niemieckiego). Braliśmy udział w "Dniu Europejskim" - uczniowie z różnych krajów prezentowali potrawy charakterystyczne dla swoich regionów. W trakcie zwiedzania prywatnej Manufakturze Cukierniczej atrakcją było własnoręczne przygotowywanie kulek czekoladowo-piernikowych.
Czytaj więcej: 15-19.04.2013 - Wymiania uczniów z Berufliche Schule w NorymberdzeW dniach 4-8 marca grupa młodzieży w składzie Kinga Sułkowska (IIIB), Paulina Skoczyńska, Karolina Chalota (IIIA) oraz Karolina Mierzyńska i Karolina Sowicka z klasy IIC pod opieką p. Marii Drabickiej i p. Tomasza Dera przebywali na wymianie w zaprzyjaźnionej szkole w Presovie na Słowacji. Podczas pobytu uczennice z klasy kucharskiej przygotowały potrawy kuchni polskiej, takie jak żurek z jajkiem i kiełbasą, krupnik, zupę pieczarkową, maczankę po krakowsku, warkocze z drobiu oraz wątróbkę na piwie. Natomiast kelnerki pomagały w pracach w restauracji oraz uczestniczyły w lekcjach z obsługi konsumenta.
Czytaj więcej: 4-8.03.2013 - Pobyt na Słowacji w ramach wymianyRok 2013 - pierwsza wymiana z zaprzyjaźnioną szkołą ze Słowacji w dniach 4 - 8 marca.
Młodzi słowaccy kucharze przygotowali dla nas potrawy z drobiu: kurczak a' la kaczka z plackami z przecieranych gotowanych ziemniaków i duszoną czerwoną kapustą, jarskie naleśniki zapiekane pod pomidorami oraz szaszłyki z sałatką. Dania te cieszyły się dużą popularnością. Podali je do stołu, wspólnie z naszymi uczniami, kelnerzy ze słowackiej szkoły.
Droga Dyrekcjo !!!
Minął już prawie miesiąc od kiedy jesteśmy w Innsbrucku dlatego chcielibyśmy opisać pierwsze wrażenia z pobytu na stypendium w szkole Villa Blanka. Do Innsbrucka przyjechaliśmy zgodnie z planem w poniedziałek 1 października w godzinach popołudniowych. Z dworca kolejowego odebrała nas pani Barbara Kobler, z którą pojechaliśmy do szkoły, gdzie zjedliśmy obiad a następnie po zostawieniu bagaży w pokoju udaliśmy się na rozmowę z panem dyrektorem, który przywitał nas bardzo ciepło, zapytał jak minęła podróż a następnie przedstawił nam plan zajęć. Lekcje, na które uczęszczamy to: geografia turystyczna, historia, turystyka i marketing, technologia gastronomiczna, obługa konsumenta, język niemiecki, język angielski, matematyka, informatyka oraz religia. Lekcje zaczynają się od godziny 800 i trwają zwykłe do 1400. W trakcie dnia są wydawane 3 posiłki: śniadanie o 700, obiad ok. 12-1300 i kolacja o 1700.
Czytaj więcej: Stypendium w szkole Villa Blanka w Innsbrucku 2012 r.