W czwartek, 1 marca 2012 r. odbyły się w Zespole Szkół Ekonomicznych nr 2 w Krakowie IV Prezentacje Nowohuckich Szkół Ponadgimnazjalnych. Celem targów była pomoc uczniom gimnazjów w zaplanowaniu przyszłości edukacyjnej i dokonania trafnego wyboru nowej szkoły. |
W dniach od 2 lutego do 5 lutego 2012 roku odbył się 16 Mundial Zawodów w Lyonie we Francji. Województwo Małopolskie już po raz jedenasty uczestniczyło w Targach Edukacyjnych w ramach realizacji zadania Współpraca Międzyregionalna w dziedzinie edukacji, na mocy porozumienia o współpracy pomiędzy Województwem Małopolskim a regionem Rhone-Alpes w Republice Francuskiej zawartego w czerwcu 2001 r.
Mundial zawodów odbywa się w formie targów ekspozycyjnych, gdzie na poszczególnych stoiskach prezentowana jest oferta edukacyjna oraz projekty służące orientacji zawodowej młodzieży. W targach biorą udział specjaliści zajmujący się kształceniem zawodowym i przygotowaniem do wyboru zawodu.
„Jeśli któregoś dnia mamy być szczęśliwi, to dlaczego nie zacząć od dzisiejszego wieczoru.” - słowa te, zaczerpnięte z twórczości polskiego poety, Jana Sztaudyngera, najlepiej pasują do atmosfery jaka towarzyszyła Studniówce Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Brać uczniowska w dniu 11 lutego 2012 roku Bal Studniówkowy wyprawić postanowiła. Licznie przybyłych gości ugościł Zajazd "Biała Wilczyca" w Wilkowie obok Krakowa. Stawiły się klasy: IV A z wychowawcą Panią Alicją Wcisło, IV B z wychowawcą Panem Tomaszem Brachmanem, IV C z wychowacą Panią Anetą Stec, IV J z wychowawcą Panią Renatą Kruszak, IV I z wychowawcą Panią Agnieszką Kosek - Kotulą, IV H z wychowawcą Panią Sylwią Czekaj, IV T z wychowawcą Panią Ewą Pietrzyk, a także Dyrekcja reprezentowna przez Panią Wicedyrektor Małgorzatę Matysik, Pana Wicedyrektora Józefa Wątorczyka, Panią Kierownik Szkolenia Praktycznego Dorotę Romańską, Panią Kierownik internatu Jolantę Brzeską - Story oraz licznie przybyli nauczyciele i rodzice.
Czytaj więcej: Ach, cóż to był za bal...W pierwszym półroczu roku szkolnego 2011/12 uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w projekcie „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce”.
Celami projektu było:
zapoznanie młodzieży z nowościami w branży cukierniczej w zakresie produkcji wyrobów cukierniczych, stosowania dekoracji z czekolady, karmelu i marcepanu,
kształcenie umiejętności manualnych w zakresie posługiwania się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami oraz wykorzystania własnych pomysłów w dekorowaniu czekoladą, karmelem, marcepanem.
W grudniowym numerze branżowego czasopisma "Hotelarz" opublikowano relację naszego ucznia Łukasza Olech z kl. IV i z jego rocznego stypendium w Insbrucku (Austria).
Do napisania tego listu zmotywowały mnie ostatnie publikacje w państwa gazecie dotyczące praktyk w hotelach. Chciałbym podzielić się moimi obserwacjami na temat nauki oraz szkolenia praktycznego w Polsce oraz w Austrii.
Mam 20 lat i jestem uczniem Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego nr 10 w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W tym roku rozpocząłem naukę w klasie IV, zawód nauczany: technik hotelarstwa. Od października 2010 roku do czerwca 2011 roku, dzięki pomocy mojej szkoły oraz współpracy miast Kraków - Innsbruck, udało mi się odbyć roczny staż w szkole hotelarskiej Villa Blanka w Innsbrucku. W lipcu tego roku podjąłem również pracę w Sheraton Krakow Hotel jako tzw. casual - kelner zatrudniony na umowę-zlecenie. W czasie trwania roku szkolnego pracuję w weekendy. Po szkole planuję studia na kierunku turystycznym lub hotelarskim.