Już po raz piąty spotkaliśmy się na Dniu Języków Obcych. W tym roku uroczystość ta odbyła się 26.10.2012 i została otwarta przez Panią dyr. Barbarę Brewczyńska oraz wicedyr. Małgorzatę Matysik w obecności nauczycieli języków obcych wraz z zainteresowanymi uczniami. Jak co roku mieliśmy barwny przegląd stoisk krajów z różnych obszarów językowych. Uczniowie tak przygotowali swoje prezentacje, aby jak najciekawiej oddać klimat danego kraju wraz z jego osobliwościami turystycznymi, kulturowymi i kulinarnymi. Zapraszam w podróż do różnych zakątków świata poprzez krótką prezentację poszczególnych stanowisk.
Czytaj więcej: 26.10.2012 - Dzień Jezyków ObcychW dniu 24.10.2012 r. odbył się etap wewnątrzszkolny V Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, a tematem przewodnim było „funkcjonowanie gastronomii w hotelarstwie". Wzięło w nim udział 21 osób z trzecich i czwartych klas hotelarskich z naszej szkoły. Uczennice Pamela Gez z klasy 4h i Justyna Guśtak z klasy 3h zakwalifikowały się do etapu okręgowego olimpiady, który odbędzie się w styczniu.
Czytaj więcej: 24.10.2012 - V Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej - etap szkolnyDroga Dyrekcjo !!!
Minął już prawie miesiąc od kiedy jesteśmy w Innsbrucku dlatego chcielibyśmy opisać pierwsze wrażenia z pobytu na stypendium w szkole Villa Blanka. Do Innsbrucka przyjechaliśmy zgodnie z planem w poniedziałek 1 października w godzinach popołudniowych. Z dworca kolejowego odebrała nas pani Barbara Kobler, z którą pojechaliśmy do szkoły, gdzie zjedliśmy obiad a następnie po zostawieniu bagaży w pokoju udaliśmy się na rozmowę z panem dyrektorem, który przywitał nas bardzo ciepło, zapytał jak minęła podróż a następnie przedstawił nam plan zajęć. Lekcje, na które uczęszczamy to: geografia turystyczna, historia, turystyka i marketing, technologia gastronomiczna, obługa konsumenta, język niemiecki, język angielski, matematyka, informatyka oraz religia. Lekcje zaczynają się od godziny 800 i trwają zwykłe do 1400. W trakcie dnia są wydawane 3 posiłki: śniadanie o 700, obiad ok. 12-1300 i kolacja o 1700.
Czytaj więcej: Stypendium w szkole Villa Blanka w Innsbrucku 2012 r.W dniach 15-19 października, podczas gdy my gościliśmy uczniów ze Słowacji, nasi uczniowie z klas: IIIJ, IIIB, IW i IVB pod opieką p. Fundament i p. Katarzyńskiej przebywali w zaprzyjaźnionej szkole w Presovie. Odbyły się tam Dni Kuchni Polskiej. Nasi uczniowie zaprezentowali między innymi schab ze śliwką i sosem owocowym oraz polski tort orzechowy z masą bakaliową. Podczas lekcji nauczyli się sporządzać słowackie specjały: zupę ziemniaczaną przecieraną, gulasz z wątróbek, kluski wątrobiane do rosołu oraz oczywiście knedliczki z gulaszem i surówką z białej kapusty. Dziewczęta z kl. IIIJ obsługiwały gości w szkolnej restauracji prezentując swoje zawodowe umiejętności.
Czytaj więcej: 15-19.10.2012 - Wyjazd naszych uczniów do Presova na SłowacjiW dniach 15 - 19 października 2012r. odbyła się kolejna już wymiana uczniów i nauczycieli między naszą szkołą a zaprzyjaźnioną szkołą gastronomiczną z Presova.
Celem wymiany było zdobycie nowych doświadczeń zawodowych oraz poznanie miasta, jego kultury i tradycji.
Gośćmi z zagranicy opiekowali się nauczyciele przedmiotów gastronomicznych przygotowując wraz uczniami z klas: IVA, IIIA, IID, IIA, IVC, IVB, IIB śniadania, obiady i kolacje.
Przeprowadziliśmy lekcje koleżeńskie (p. Podgórska, p. Wcisło, p. Wilk), sporządziliśmy posiłki promujące potrawy kuchni polskiej, wymieniliśmy receptury ulubionych potraw. Goście uraczyli nas kurczakiem z gruszką i sałatką owocową, plackiem ziemniaczanym po cygańsku, pierogami z ciasta ziemniaczanego z powidłami śliwkowymi i strudlem jabłkowym.
Uczniowie z naszej szkoły Kamil Woźniak i Sebastian Szafrański zakwalifikowali się do półfinału IV edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces”. O nagrodę główną - 10 tys. złotych i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu powalczą już w połowie listopada w Warszawie. O dobre przygotowanie Kamila i Sebastiana dba pani Bogumiła Podgórska.
Konkurs „Zgotuj sobie sukces” organizowany jest przez MAKRO Cash & Carry pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, jedynej polskiej organizacji, która należy do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy (WACS). Skierowany jest do uczniów i studentów ze szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim w całej Polsce. W wiosennych eliminacjach do IV edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces” udział wzięło 56 zespołów ze szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim w całej Polsce. Do półfinału zakwalifikowały się 24 dwuosobowe ekipy, wśród nich reprezentanci naszej szkoły.