W dniu 21 września 2015 roku uczniowie klasy 3c z wychowawczynią, uczestniczyli w Multimedialnym koncercie pt. „IBIDEM’ 40” z okazji 75 rocznicy zbrodni katyńskiej w 1940, który miał miejsce w Małopolskim Ogrodzie Sztuki. Spektakl jest częścią kampanii społecznej pt. „Pamiętam. Katyń 1940”, która powstała z inicjatywy Narodowego Centrum Kultury.
W czerwcu, lipcu i sierpniu chętni uczniowie wyjechali na dodatkową praktykę zawodową do Ośrodka Wypoczynkowego krakowskiej AGH w Łukęcinie. Dziewczęta i chłopcy pracowali w rzeczywistych warunkach, typowych dla pracowników obsługi. Przygotowywali salę konsumencką i obsługiwali przebywających na urlopach gości.
28 VIII 2015 r. odbyła się uroczysta rada pedagogiczna, podczas której dyrekcja, grono pedagogiczne, pracownicy administracji i obsługi pożegnali odchodzącego na emeryturę wicedyrektora naszej szkoły- Józefa Wątorczyka.
Już za parę dni, za dni parę
Weźmiesz plecak swój i gitarę.
Pożegnania kilka słów, Pitagoras, bądźcie zdrów,
Do widzenia wam, canto, cantare.
26 czerwca 2015 roku uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 uroczyście obchodzili zakończenie roku szkolnego. Uroczystość rozpoczęła się w kościele Arka Pana mszą świętą. Po mszy Dyrekcja Szkoły, uczniowie i nauczyciele zebrali się na dziedzińcu szkolnym.
Maczanka Krakowska! To właśnie, to danie zostało okrzyknięte przez uczniów Gastronomika za najbardziej krakowską potrawę. Wśród innych propozycji pojawiły się także min. sernik krakowski, kiełbasa sucha krakowska, kaczka po krakowsku i oczywiście obwarzanek. Ponieważ z założenia poszukiwaliśmy potrawy, obwarzanek, który jest oczywiście nieodzowną częścią menu niejednego krakowskiego ucznia, studenta czy turysty, musiał ustąpić pola Maczance.
W dniu 18 czerwca uczniowie z klasy II k pod opieką pana Tomasza Dery przygotowali dietetyczne warsztaty kulinarne w ramach projektu „Smaki Kultury” organizowanego przez Klub Kuźnia - Ośrodek Kultury im. C.K. Norwida w Krakowie. Jest to międzypokoleniowy projekt, łączący starszych i młodszych pasjonatów kultury i sztuki kulinarnej.