II edycja autorskiego konkursu mistrza kuchni Roberta Sowy dobiegła końca.
25 marca 2010 r., podczas drugiego dnia targów EuroGastro 2010, po emocjonującej rywalizacji wyłoniono zwycięzcę Konkursu „Kulinarny Talent 2010”.
I miejsce zajął Rafał Woźniak, który przygotował łososia config z delikatnym kalafiorem, muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka z serka Lazur blue i borówek. Restauracja Jan - Art Dom z Bełchatowa.
II miejsce zajął uczeń naszej Szkoły - Tomasz Jeziorek z klasy 4b, który stworzył przysmak z łososia norweskiego - roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowo - serowym z nutą sosu owocowego w towarzystwie kaszy kuskus. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
Czytaj więcej: 25.03.2010 - Konkurs O Tytuł „Kulinarny Talent 2010”
Nasz uczeń Tomasz Jeziorek z kl. 4b jako jedyny uczeń z Polski zakwalifikował się do Konkursu Kulinarnego Roberta Sowy - TALENT 2010. Celem Konkursu jest wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród młodych i zdolnych kucharzy. Organizatorem Konkursu jest Robert Sowa i MT Targi przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Agencji Ready PR Events&More.
Czytaj więcej: Kulinarny Talent 20109 grudnia 2009 roku w Urzędzie Miasta Krakowa w Sali Obrad Rady Miejskiej odbyło się uroczyste wręczenie nagród dla uczniów krakowskich szkół za szczególne osiągnięcia w konkursach, olimpiadach zawodowych oraz dla ich nauczycieli - opiekunów w roku szkolnym 2008/2009.
Otwarcia Uroczystości dokonała zastępca Prezydenta Miasta ds. Edukacji i Spraw Społecznych Elżbieta Lęcznarowicz, gratulując młodzieży i nauczycielom ich osiągnięć w minionym roku szkolnym. Do życzeń dalszych sukcesów dołączyli się w krótkich wystąpieniach przedstawiciele Kuratorium Oświaty i Krakowskiej Kurii Metropolitalnej.
W dniu 13 lutego 2010 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 odbyła się VI edycja Małopolskiego Konkursu pod hasłem "Stół pięknie nakryty - zakąska i napój na jubileuszowym stole". Nasi uczniowie Monika Dziedzic i Dariusz Burda przygotowywali aranżację stołu i zakąskę "Przysmak z kurczaka i kaczki w sosie maltańskim z nutą ziołową z dodatkiem czekolady o smaku pieprzu" oraz napój soft drink "Dotyk słońca" na bazie soku pomarańczowego i syropu orzechowego.
Czytaj więcej: 13.02.2010 - VI edycja Małopolskiego Konkursu pod hasłem "Stół pięknie nakryty
4.12.2009 r. odbyły się w Sosnowcu III Mistrzostwa Polski Kelnerów „Junior Walter 2009”. Uczniowie rozwiązywali test, przygotowywali nakrycie do menu, a następnie dekantowali i serwowali wina. Konkurencją dodatkową był zorganizowany przez organizatorów bieg kelnerski. Nasza uczennica Paulina Kuklicz z klasy 4j zajęła II miejsce w biegu kelnerskim w kategorii kobiet. Opiekun: p. Iwona Katarzyńska.
Zobacz zdjęcia>>