Uczniowie klasy 3h zdobyli I miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości!
Już po raz kolejny w Krakowie odbyły się Kreatywne Warsztaty Przedsiębiorczości zorganizowane przez Instytut Przedsiębiorczości „Prymus” oraz Małopolskie Stowarzyszenie Kupców i Przedsiębiorców. Warsztaty odbywają się w formie gry edukacyjnej, w trakcie której uczniowie uczą się przekształcać teoretyczny pomysł na biznes w realistyczny plan. Dzieje się to pod okiem ekspertów - praktyków czyli doświadczonych przedsiębiorców.
Czytaj więcej: Kreatywne Warsztaty Przedsiębiorczości XLXII miejsce Joanny Czyż z klasy III b i Magdaleny Techmańskiej z klasy III h w VIII edycji Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty".
18 listopada 2011 r w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyła się VIII edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty” pod hasłem - „polska gęś z nutą ziół na świątecznym stole”.
Temat tegorocznego konkursu był związany z polską prezydencją w UE i propagowaniem walorów kulinarnych polskiej gęsi.
Ekipy składały się z dwóch osób - kucharza, który przygotowywał danie konkursowe oraz barmana, który sporządzał drinka. W tym przypadku współpraca była bardzo ważna ponieważ punkty z tych dwóch prac sumowały się i dawały wynik końcowy.
Czytaj więcej: 18.11.2011 - VIII edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty”II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Barmańskim EUROCUP 2011!
W dniu 19.10.2011r. w Presovie odbył się Międzynarodowy Konkurs Barmański EUROCUP 2011, w którym wzięły udział 41 drużyny z krajów Europy i 1 z Meksyku w kategorii clasic. Zawodnicy wykonali po 3 porcje long drinków i soft drinków.
Naszą szkołę reprezentowali Mateusz Biela i Mateusz Drebot z klasy IV j, którzy ujęli jury swoją techniką pracy oraz trafnym doborem składników do napojów. Reprezentanci Szkoły wywalczyli srebrny medal dla szkoły oraz indywidualnie srebrny i brązowy.
Wielki sukces reprezentacji Szkoły w Ogólnopolskim Konkursie „Kuchnia Polska na Mazowszu”
Kelnerzy wywalczyli I miejsce (stół okolicznościowy) zaś kucharze III miejsce (wyróżnienie za najlepszą technikę pracy).
W dniach 17-21 października 2011 roku w Strednej Odbornej Skole w Bratysławie odbył się VII Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny „Europa 2011”, w którym brali udział uczniowie z dwunastu europejskich szkół w kategoriach: kucharz, kelner i barman. Naszą szkołę reprezentowali kucharze z klasy IIIa: Kiermasz Mateusz, Mierzwa Tomasz oraz kelnerzy z klasy IVj: Bubak Paweł, Cebula Damian, Knapik Łukasz.
Drużyna kucharzy przygotowała potrawy okolicznościowe:
zakąskę zimną: tatar wołowy z kawiorem winnym
zakąskę gorącą: dorada pieczona w soli w asyście krewetek z sosem serowym
zupę: krem groszkowo-chrzanowy
danie zasadnicze: przepiórka nadziewana suszonymi owocami obłożona kasztanami z sosem żurawinowym
deser: fantazja czekoladowo-cytrusowa.