Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

2.10.2011 - Rydzowe Przysmaki

III miejsce drużyny naszej szkoły w konkursie „RYDZOWE PRZYSMAKI”„

przysmaki_rydzowe12 X 2011r. odbył się, w Wysowej Zdroju, konkurs kulinarny - Rydzowe

Przysmaki z Galicyjskiego Zdroju, w którym udział wzięła reprezentacja naszej szkoły w składzie: Łukasz Dobek, Sylwester Galas i Dominik Przybyło z klasy IV A.
Trzyosobowe zespoły miały za zadanie w czasie 45 minut sporządzić zakąskę i danie główne z udziałem rydzów, poczęstować jury oraz zgromadzoną publiczność. Konkurs odbył się na scenie amfiteatru w pięknym Parku Zdrojowym.

Czytaj więcej: 2.10.2011 - Rydzowe Przysmaki

17-19.09.2011 - IX Regionalne Dni Rybactwa

KULINARNY SUKCES W NOWYM ROKU SZKOLNYM

Joanna Czyż z kl. IIIb i Mateusz Kiermasz z kl. IIIa laureatami I miejsca i zdobywcami Pucharu Marszałka Województwa Śląskiego !

17.09.2011_potrawa_karpW dniach 17-19.09.2011r. odbyły się w Skoczowie IX Regionalne Dni Rybactwa, a w ich ramach przeprowadzono 17.09.2011r. VI Konkurs Młodzieży Szkół Gastronomicznych w Przyrządzaniu Potraw z Karpia.           

Celem tej imprezy jest promowanie zdrowej kuchni, w szczególności potraw z karpia jako ryby będącej symbolem regionu.

Zmaganiom konkursowym towarzyszyły wielkie emocje. Publiczność mogła podziwiać sporządzanie potraw od momentu sprawiania ryb aż po wydanie na stół.

Czytaj więcej: 17-19.09.2011 - IX Regionalne Dni Rybactwa

18.06.2011 - II Festiwal Kulinarny Potraw z Dziczyzny

III miejsce Norberta Szczurka z klasy 2b w II Festiwalu Kulinarnym Potraw z Dziczyzny w Jurkowie.

II_festiwal18 czerwca 2011 r w Jurkowie odbywał się II Festiwal Kulinarny Potraw z Dziczyzny. Gospodarzem drugiej w historii imprezy jest znany w całym regionie Zajazd w Jurkowie. W pierwszym dniu imprezy odbył się konkurs na najlepszą potrawę z dziczyzny w którym udział wzięli uczniowie ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych z regionu, a  w roli obserwatorów i smakoszy wystąpili zaproszeni  goście .  

W konkursie kulinarnym naszą szkołę reprezentował uczeń klasy 2b Norbert Szczurek, który przygotował potrawę „Rozmarynowy schab z dzika, podany z sosem z dzikiej róży i sosem rydzowym z dodatkiem paluszków rydzowo-cukiniowych w towarzystwie ziół″.

Dzięki zdolnościom kulinarnym Norberta szkoła znalazła się w czołówce zwycięzców zajmując w konkursie III miejsce.

Czytaj więcej: 18.06.2011 - II Festiwal Kulinarny Potraw z Dziczyzny

18.09.2011 - I Festiwal Kulinarny ,,Smak Pstrąga w Pieninach"

I miejsce Tomasza Mierzwy z klasy III a w I Festiwalu Kulinarnym ,,Smak Pstrąga w Pieninach"

Tomasz_1_Festiwal18.09.2011 odbył się I Festiwal Kulinarny ,,Smak Pstrąga w Pieninach". Rywalizacja przebiegała w plenerze w Sromowcach Niżnych u stóp Trzech Koron. Scenę umieszczono na tratwach flisackich. Uczestnicy konkursu mieli do wykonania przystawkę z pstrąga w czasie 1 godziny. Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy III a Tomasz Mierzwa, który wykonał ,,Rulon z pstrąga na pomidorowej konfiturze w towarzystwie kawioru chrzanowego", co dało mu I miejsce. Sędziowie zwrócili szczególną uwagę na zastosowanie przez Tomka technik kuchni molekularnej, co jest nowością wśród uczniów szkół gastronomicznych.

Czytaj więcej: 18.09.2011 - I Festiwal Kulinarny ,,Smak Pstrąga w Pieninach"

25.03.2011 - II miejsce w IV Mistrzostwach Polski Kelnerów

Wicemistrzostwo Pawła Bubaka, Łukasza Knapika, Bartka Tąpały i Piotra Zawartki z klasy 3j w IV Mistrzostwach Polski Kelnerów w Warszawie 

IV_Mistrzostwa_kelnerow25 marca 2011 r. w Warszawie na XV Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro odbyły się IV Mistrzostwa Polski Kelnerów - „Junior Walter 2011”, organizowane przez Akademię Kelnerską. Konkurs oceniało pięciu członków jury reprezentujących środowisko gastronomiczne. Ocenie podlegał „Serwis synchroniczny” realizowany przez cztery osoby, według własnego pomysłu. Prezentacja każdej z drużyn nie mogła przekroczyć 6 minut. W prezentacji należało wykorzystać zastawę i bieliznę stołową.

Czytaj więcej: 25.03.2011 - II miejsce w IV Mistrzostwach Polski Kelnerów
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok