Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

18.03.2011 - II miejsce w III Beskidzkim Konkursie Młodych Kelnerów

II miejsce Barbary Goraj i Mateusza Dula z klasy 4j w III Beskidzkim Konkursie Młodych Kelnerów

III_Beskidzki_konkurs18 marca w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbył się III Beskidzki Konkurs Młodych Kelnerów. Tym razem tematem przewodnim konkursu była „aranżacja stołu okolicznościowego”. Uczestnicy (zespoły 2-osobowe) mieli za zadanie przygotować nakrycie stołu dla 4 osób, według własnego pomysłu. Jury - składające się z nauczycieli obsługi konsumenta oraz wykwalifikowanych pracowników gastronomii - zwracało szczególną uwagę na aranżację stołu. Istotne znaczenie miały również takie kryteria jak: zaangażowanie, oryginalność, nowatorstwo oraz całość kompozycji w odniesieniu do menu. Na wyłonienie zwycięzców wpływ miały również: organizacja pracy, sylwetka zawodowa młodych kelnerów oraz prawidłowość nakrycia stołów.

Czytaj więcej: 18.03.2011 - II miejsce w III Beskidzkim Konkursie Młodych Kelnerów

26.02.2011 - VII edycja Małopolskiego Konkursu

II miejsce Karoliny Mietły i Angeliki Poszwy w VII edycji Małopolskiego Konkursu

VII_malopolski_konkurs_1

II miejsce Karoliny Mietły z kl. 2b i Angeliki Poszwy z kl. 2c w VII edycji Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty - wykwintne mięsa w aromacie ziół na szlacheckim stole”. Konkurs odbył się w dniu 26 lutego 2011 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie. Opiekun p. Bogumiła Podgórska i p. Seweryna Kurek.  

 

Czytaj więcej: 26.02.2011 - VII edycja Małopolskiego Konkursu

XI edycja 5-7.03.2010

 XI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
„Polskie inspiracje kulinarne”
5-7.03.2010 r.

XI_mksgXI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod hasłem „Polskie inspiracje kulinarne” rozpoczął się w piątek - 5 marca 2010 r. Zgodnie z planem o godz. 1630 byli obecni już niemal wszyscy uczestnicy. Po uroczystym powitaniu zaproszonych gości odbyło się wręczenie dyplomów doceniających udział w imprezie. Następnie uczestnicy losowali kolejność miejsc i numery startowe, z jakimi mieli wystąpić w sobotnich zmaganiach. Wylosowano także nauczycieli do jury poszczególnych konkursów.
Po części oficjalnej goście zostali zaproszeni na uroczystą kolację, a późnej delektowano się już „ucztą duchową”, którą stanowiła wycieczka do sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach. Skorzystało z niej ponad 41 osób!

Nocny odpoczynek dla jednych był krótki, dla innych… jeszcze krótszy. Lepiej było skorzystać z dobrodziejstwa snu, ponieważ sobota to trudny, a zarazem emocjonujący dzień zmagań konkursowych. Szkoła ożyła już przed godz. 700 rano.
Recepcja, śniadanko i…do dzieła!. Około godz. 800 rozpoczęły się konkursy: kucharze gotowali w pracowniach technologicznych, kelnerzy nakrywali stoły w sali gimnastycznej, a barmani przyrządzali drinki wśród dopingu publiczności - w świetlicy.
Wszystkich uczestników oceniało surowe jury złożone z zawodowców oraz wylosowanych nauczycieli. W konkursie kucharzy jury przewodniczył - p. Zbigniew Kurleto - członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, w konkursie barmanów - p. Piotr Dziadkowiec - Wiceprezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów, a w zmaganiach kelnerów - p. Jerzy Poznański - przedstawiciel restauratorów krakowskich. 
Podczas, gdy uczniowie walczyli o palmę pierwszeństwa, opiekunowie mogli wziąć udział w pokazach: baristycznym oraz bezpiecznego pakowania żywności zgodnie z wymogami HACCP.
Wreszcie o 1630 to na co wszyscy czekali: ogłoszenie wyników. W świetlicy szkolnej temperatura emocji sięgała zenitu. 
Pierwsze miejsce w konkursie KUCHARZA zajął Mateusz Mazurkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
W konkursie KELNERSKIM zwyciężyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich z Iwoniczu Zdroju: Agnieszka Torba i Kamil Aszklar.
Natomiast w zmaganiach BARMANÓW najlepsza (w obu kategoriach coffee drink i short drink) okazała się Dorota Nalepa z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.
 
 
 
 
Pobierz wyniki w konkursie:
 

 

Nagrody wręczali nasi znakomici goście: Małopolski Kurator Oświaty - Aleksander Palczewski, Wiceprzewodnicząca Rady Miasta Krakowa - Marta Patena, Dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krakowa - Jan Żądło, Wiceprezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej - Leszek Lejkowski, Przewodniczący Rady Dzielnicy XVI - Sławomir Góra.

Gościom serdecznie dziękujemy za uświetnienie uroczystości swoją obecnością, a naszym nauczycielom i uczniom za ogrom pracy włożony w przygotowanie i przebieg imprezy.

Wszystkim uczestnikom i opiekunom gratulujemy zaprezentowanych umiejętności!

Konkurs organizowany jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Okręg Południowy oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.

 

logo

Czytaj więcej: XI edycja 5-7.03.2010

11.01.2011 - III edycja Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej - etap okręgowy

natalia_czNatalia Czernik z klasy 3h zakwalifikowała się do Etapu Centralnego zajmując XI miejsce na 260 uczniów ze szkół na terenie całej Polski.

11 stycznia 2011 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Krakowie, będącym siedzibą Okręgu nr 3 odbył się II etap III Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.

Zakwalifikowane uczennice:   Natalia Czernik z kl. 3h i Paulina Brancewicz z kl. 3i rozwiązywały przygotowany dla wszystkich uczestników test, w gronie 48 koleżanek i kolegów ze szkół hotelarskich z Kielc, Końskich, Krakowa, Limanowej, Starachowic, Zakopanego, Miechowa, Suchej Beskidzkiej, Krościenka nad Dunajcem, Buska Zdroju, Lubienia, Oświęcimia, Wadowic, Kazimierzy Wielkiej, Wojnicza, Ostrowca Świętokrzyskiego, Łysej Góry, Biecza, Mszany Dolnej i Bochni.

Czytaj więcej: 11.01.2011 - III edycja Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej - etap okręgowy

3.12.2010 - Kuchnia Polska na Mazowszu

 I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kelnera!

mateusz_kelner2010W dniu 3 grudnia 2010 r. w Warszawie odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu”. W eliminacjach brało udział 38 drużyn reprezentujących szkoły o profilu gastronomicznym z całej Polski. Zadanie kucharzy polegało na opracowaniu ciekawych receptur potraw oraz interesującego sposobu ich wydania. Do finału zakwalifikowano 12 drużyn, w tym reprezentację Naszej Szkoły.

Nasi uczniowie sporządzali z powierzonych surowców dwie potrawy: zakąskę gorącą - karp zapiekany z sosem piernikowym oraz danie główne - udko z kurczaka nadziewane z sosem cytrynowo - miodowym w towarzystwie sufletu z brukselki.

Dania konkursowe były oceniane przez jury techniczne i degustacyjne. Jury techniczne zwracało uwagę na przestrzeganie higieny i czas wykonania potraw, natomiast sędziwie degustacyjni oceniali smak, aromat oraz sposób wydania potraw.

Czytaj więcej: 3.12.2010 - Kuchnia Polska na Mazowszu
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok