II miejsce Barbary Goraj i Mateusza Dula z klasy 4j w III Beskidzkim Konkursie Młodych Kelnerów
18 marca w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbył się III Beskidzki Konkurs Młodych Kelnerów. Tym razem tematem przewodnim konkursu była „aranżacja stołu okolicznościowego”. Uczestnicy (zespoły 2-osobowe) mieli za zadanie przygotować nakrycie stołu dla 4 osób, według własnego pomysłu. Jury - składające się z nauczycieli obsługi konsumenta oraz wykwalifikowanych pracowników gastronomii - zwracało szczególną uwagę na aranżację stołu. Istotne znaczenie miały również takie kryteria jak: zaangażowanie, oryginalność, nowatorstwo oraz całość kompozycji w odniesieniu do menu. Na wyłonienie zwycięzców wpływ miały również: organizacja pracy, sylwetka zawodowa młodych kelnerów oraz prawidłowość nakrycia stołów.
Czytaj więcej: 18.03.2011 - II miejsce w III Beskidzkim Konkursie Młodych KelnerówII miejsce Karoliny Mietły i Angeliki Poszwy w VII edycji Małopolskiego Konkursu
II miejsce Karoliny Mietły z kl. 2b i Angeliki Poszwy z kl. 2c w VII edycji Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty - wykwintne mięsa w aromacie ziół na szlacheckim stole”. Konkurs odbył się w dniu 26 lutego 2011 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie. Opiekun p. Bogumiła Podgórska i p. Seweryna Kurek.
XI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
„Polskie inspiracje kulinarne”
5-7.03.2010 r.
XI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod hasłem „Polskie inspiracje kulinarne” rozpoczął się w piątek - 5 marca 2010 r. Zgodnie z planem o godz. 1630 byli obecni już niemal wszyscy uczestnicy. Po uroczystym powitaniu zaproszonych gości odbyło się wręczenie dyplomów doceniających udział w imprezie. Następnie uczestnicy losowali kolejność miejsc i numery startowe, z jakimi mieli wystąpić w sobotnich zmaganiach. Wylosowano także nauczycieli do jury poszczególnych konkursów.
Po części oficjalnej goście zostali zaproszeni na uroczystą kolację, a późnej delektowano się już „ucztą duchową”, którą stanowiła wycieczka do sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach. Skorzystało z niej ponad 41 osób!
Nagrody wręczali nasi znakomici goście: Małopolski Kurator Oświaty - Aleksander Palczewski, Wiceprzewodnicząca Rady Miasta Krakowa - Marta Patena, Dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krakowa - Jan Żądło, Wiceprezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej - Leszek Lejkowski, Przewodniczący Rady Dzielnicy XVI - Sławomir Góra.
Gościom serdecznie dziękujemy za uświetnienie uroczystości swoją obecnością, a naszym nauczycielom i uczniom za ogrom pracy włożony w przygotowanie i przebieg imprezy.
Wszystkim uczestnikom i opiekunom gratulujemy zaprezentowanych umiejętności!
Konkurs organizowany jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Okręg Południowy oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.
Czytaj więcej: XI edycja 5-7.03.2010
Natalia Czernik z klasy 3h zakwalifikowała się do Etapu Centralnego zajmując XI miejsce na 260 uczniów ze szkół na terenie całej Polski.
11 stycznia 2011 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Krakowie, będącym siedzibą Okręgu nr 3 odbył się II etap III Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.
Zakwalifikowane uczennice: Natalia Czernik z kl. 3h i Paulina Brancewicz z kl. 3i rozwiązywały przygotowany dla wszystkich uczestników test, w gronie 48 koleżanek i kolegów ze szkół hotelarskich z Kielc, Końskich, Krakowa, Limanowej, Starachowic, Zakopanego, Miechowa, Suchej Beskidzkiej, Krościenka nad Dunajcem, Buska Zdroju, Lubienia, Oświęcimia, Wadowic, Kazimierzy Wielkiej, Wojnicza, Ostrowca Świętokrzyskiego, Łysej Góry, Biecza, Mszany Dolnej i Bochni.
Czytaj więcej: 11.01.2011 - III edycja Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej - etap okręgowyI miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kelnera!
W dniu 3 grudnia 2010 r. w Warszawie odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu”. W eliminacjach brało udział 38 drużyn reprezentujących szkoły o profilu gastronomicznym z całej Polski. Zadanie kucharzy polegało na opracowaniu ciekawych receptur potraw oraz interesującego sposobu ich wydania. Do finału zakwalifikowano 12 drużyn, w tym reprezentację Naszej Szkoły.
Nasi uczniowie sporządzali z powierzonych surowców dwie potrawy: zakąskę gorącą - karp zapiekany z sosem piernikowym oraz danie główne - udko z kurczaka nadziewane z sosem cytrynowo - miodowym w towarzystwie sufletu z brukselki.
Dania konkursowe były oceniane przez jury techniczne i degustacyjne. Jury techniczne zwracało uwagę na przestrzeganie higieny i czas wykonania potraw, natomiast sędziwie degustacyjni oceniali smak, aromat oraz sposób wydania potraw.
Czytaj więcej: 3.12.2010 - Kuchnia Polska na Mazowszu