10 maja 2012 r. w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Norweski łosoś w polskiej kuchni”. Finał poprzedzony był szkoleniem na temat wykorzystania tej ryby w produkcji potraw oraz konkursem, który wyłonił zwycięskie drużyny z poszczególnych szkół.
Zarówno podczas eliminacji jak i finału konkursu uczniowie wykonali dwa zadania:
– przystawkę z wędzonego łososia norweskiego z obowiązkowym wykorzystaniem minimum dwóch składników z listy przedstawionej przez Organizatora oraz składników dostępnych na wspólnym stole
– danie główne ze świeżego łososia norweskiego zgodnie z tematem „Wariacje na temat polskich klusek oraz łososia norweskiego”
Każda drużyna miała taki sam czas na realizację zadań konkursowych: jedną godzinę na wykonanie przystawki i półtorej godziny na wykonanie dania.
IV miejsce Pauliny Brancewicz z kl. IV i oraz Karoliny Domagalskiej z kl. IV t w finale konkursu geograficzno- turystycznego
Dn 29. lutego 2012 odbył się finał konkursu geograficzno- turystycznego organizowanego przez WSTiE w Suchej Beskidzkiej.
Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice wyłonione w eliminacjach szkolnych: Paulina Brancewicz z kl. IV i oraz Karolina Domagalska z IV t. Opiekun: J. Brewczyńska- Sternal.
Gratulujemy!
Zobacz zdjęcia
Reprezentacja szkoły wywalczyła I miejsce w konkurencji technicznej sporządzania potraw!
Ogólnopolski Konkurs Sztuki Kulinarnej
„Dania Rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2011”
2 grudnia 2011 r. odbył się Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych zorganizowany przez Grupę Dora Metal i Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Rywalizowały w nim 23 zespoły z całej Polski.
Jury oceniało :
Nagroda Dyrektora Szkoły dla Patrycji Szydło z klasy IVa w X Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym „SWEET CUP 2012”
III miejsce dla Marcina Gaika z klasy IVa w X Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym „SWEET CUP 2012”
23-24.02.2012r. w Presovie na Słowacji odbył się X Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2012”, w którym uczestniczyło 21 reprezentacji szkół.
Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach: tort i deser urodzinowy.
Wyróżnienie Mateusza Kiermasza z klasy III A w III Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy
29.11.2011 w Cieszynie odbył się III Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy, w którym uczestniczyło 16 reprezentacji Szkół Gastronomicznych. Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu dania zasadniczego z wykorzystaniem ryb lub owoców morza. Reprezentant naszej Szkoły Mateusz Kiermasz z klasy III A sporządził wędzonego pstrąga podanego w dymie tlącej szyszki w towarzystwie kniszki , śliwkowego i lazurowego sosu.
Jury doceniło jego umiejętności przyznając wyróżnienie za technikę pracy.