I miejsce za spot reklamowy promujący walory wołowiny podczas finału
I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Wołowina na Polskim Stole”
W dniach 26- 27 września 2012r., w Łomży odbył się finał I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Wołowina na Polskim Stole”, którego celem głównym było propagowanie walorów odżywczych i kulinarnych polskiego mięsa wołowego oraz pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. |
Naszą szkołę reprezentowała drużyna trzyosobowa:
Praktyczny Konkurs Kulinarny - Mateusz Kiermasz IV A i Mateusz Nowokuński II A
Konkurs Wiedzy o Wołowinie i prezentacja spotu promującego wołowinę - Barbara Machota IV C.
Czytaj więcej: 26-27.09.2012 - I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Wołowina na Polskim Stole”
W dniach 15-16 września 2012 r. na Rynku w Skoczowie odbyły się Mistrzostwa Europy w przyrządzaniu potraw z karpia organizowane w ramach X Regionalnych Dni Rybactwa. Organizatorem była Lokalna Grupa Rybacka - ŻABI KRAJ. Nasi uczniowie Kamil Wożniak, Sebastian Szafrański kl. IV B uczestniczyli w konkursie przygotowując potrawę: Karp po królewsku podany na ragoût z grzybów leśnych z sosami migdałowym i wiśniowym z babeczką owocową. Publiczność mogła podziwiać uczniów od momentu sprawiania ryby do gotowej potrawy. Celem tej imprezy jest promowanie zdrowej kuchni, w szczególności potraw z karpia jako ryby będącej symbolem regionu. Zmaganiom konkursowym towarzyszyły wielkie emocje. Uczniowie przeprowadzali - obróbkę wstępna karpia, przygotowywali właściwa potrawę w/g kryteriów konkursowych.
Uczniów przygotowała p. Bogumiła Podgórska
I miejsce Karoliny Mietły w III Festiwalu Kulinarnym Potraw z Dziczyzny
3 czerwca w Zajeździe Zagłoba w Jurkowie odbył się III Festiwal Kulinarny Potraw z Dziczyzny, w którym brała udział także nasza uczennica Karolina Mietła z klasy III b. Po raz kolejny stanęła na podium, tym razem zajmując I miejsce. Karolina przygotowała potrawę konkursową pod nazwą: "Schab faszerowany borowikami z jajecznicą chłopską z sosem wiśniowym i pieprzowym z racuszkami z czarnym bzem”. Potrawa ta uzyskała bardzo duże uznanie przez członków jury oceniających i zgromadzoną publiczność. Uczennice przygotowała p. Bogumiła Podgórska.
Czytaj więcej: 3.06.2012 - III Festiwal Kulinarny Potraw z DziczyznyI miejsce Tomasza Mierzwy w konkursie „Smak Pienińskiego Pstrąga”
W niedzielę 9. września w pięknej scenerii przełomu Dunajca odbyła się II edycja konkursu gastronomicznego „Smak Pienińskiego Pstrąga” organizowanego przez Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Celem konkursu była promocja regionu oraz pogłębienie wiedzy i sztuki kulinarnej. Naszą szkołę reprezentował uczeń kl. IVa Tomasz Mierzwa. Przygotował on zakąskę zimną „ Filet z pstrąga z kawiorem na sałatce z jabłka i kopru włoskiego z sosnowym aromatem”, z wykorzystaniem elementów kuchni molekularnej. Fakt ten zyskał uznanie jury, które przyznało naszemu uczniowi I miejsce.
Czytaj więcej: 9.09.2012 - Konkurs „Smak Pienińskiego Pstrąga”W dniach 26-27 kwietnia w Warszawie odbyły się eliminacje do IV edycji ogólnopolskiego konkursu "Zgotuj sobie sukces 2012". Do udziału w eliminacjach zakwalifikowały się dwa zespoły z naszej szkoły:
Mateusz Kiermasz i Krzysztof Kaczor z klasy III a.
Uczniów przygotowała p. Dorota Janus.
oraz
Kamil Woźniak i Sebastian Szafrański z klasy III b.
Uczniów przygotowała p. Bogumiła Podgórska.