9 grudnia 2016 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się VIII Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz eliminacje do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy®”.
W dniu 15 grudnia 2016 roku uczestniczyliśmy w XV Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym SWEET CUP 2016 w Presovie na Słowacji.
Konkurs odbywał się w wyjątkowej, świątecznej atmosferze, a tematem było Boże Narodzenie. Szkołę reprezentowała Karolina Wolfram z kl. III a w kategorii tort i Edyta Krawczyk z kl. III c w kategorii deser. Nasz tort w kształcie bombki zajął pierwsze miejsce, za co gratulujemy Karolinie.
W dniach od 17 do 21 października 2016 r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 uczestniczyli w XII Międzynarodowym Konkursie Szkół Gastronomicznych w Bratysławie. W konkursie pod nazwą „Europa 2016” rywalizowali uczniowie w zawodach kucharz, kelner, barman oraz cukiernik. Rywalami naszych uczniów były między innymi zespoły ze Słowacji, Czech oraz Chorwacji. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie był reprezentowany przez:
W Zespole Szkól Gastronomicznych Nr 2 odbył się XIII Małopolski konkurs „Stół pięknie nakryty - ryby morskie na polskim stole". Po raz kolejny młodzi kucharze sporządzali potrawy, a kelnerzy nakrywali stoły i przygotowywali napoje mieszane.
W ramach 9. Święta Rydza odbył się 1 października 2016 roku, w Wysowej- Zdroju, konkurs kulinarny pod nazwą „W tyglu zmian. Kuchnia 20- lecia międzywojennego”. Naszą szkołę reprezentowali: Katarzyna Barszczewska i Katarzyna Krzyworzeka z klasy IIIa oraz Przemysław Kurek z klasy IVk.
Konkurs składał się z dwóch części: kulinaria i wiedza. W części kulinaria wyróżniono 3 etapy: