W dniu 7.11.2013 r. odbył się etap wewnątrzszkolny VI edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej pod tytułem "funkcja hotelowa w obiektach zabytkowych". Udział wzięli uczniowie z klasy II h, IV h oraz IV i. Do etapu okręgowego który odbędzie się 15 stycznia 2014 roku zakwalifikowały się: Justyna Broś oraz Justyna Guśtak z klasy IV h.
Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnym etapie !
Czytaj więcej: 07.11.2013 - Etap wewnątrzszkolny VI edycji Olimpiady Wiedzy HotelarskiejW dniach od 21 do 25 października 2013 r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie uczestniczyli w IX Międzynarodowym Konkursie Szkół Gastronomicznych w Bratysławie. W konkursie pod nazwą „Europa 2013” rywalizowali uczniowie w zawodach kucharz, kelner, barman, cukiernik.
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie był reprezentowany przez:
- Ewelinę Krawczyk i Jolantę Oksień uczennice klasy IVa - w zawodzie kucharz.
- Justynę Śliwę i Katarzynę Tłuszcz z klasy IVj - w zawodzie kelner.
- Joannę Winiarską z klasy IVj - w zawodzie barman.
21 września 2013 r. na rynku w Skoczowie odbyły się X Mistrzostwa Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia oraz Konkurs Kulinarny na Najlepszą Potrawę z Karpia dla amatorów w ramach XI Regionalnych Dni Rybactwa.
Do konkursu zakwalifikowali się uczniowie: Tomasz Nowak i Damian Mendalski z kl. III a. W konkursie startowali uczniowie z Wisły, Tychów, Rzeszowa, Wrocławia, Cieszyna, Międzyświecia, Bielska- Białej.
Nasi uczniowie wywalczyli IV miejsce w VIII Międzynarodowych Mistrzostwach Europy w przygotowywaniu potraw z karpia w ramach XI Regionalnych Dni Rybactwa.
Czytaj więcej: 21.09.2013 - X Mistrzostwa Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia oraz Konkurs Kulinarny na...Przedmiotem konkursu były potrawy przygotowane tak, aby składnikiem każdej z nich były grzyby i choć jeden z produktów zarejestrowanych na liście produktów tradycyjnych lub regionalnych województw małopolskiego lub podkarpackiego. Potrawy były oceniane w kategoriach: przystawka i danie główne.
Naszą szkołę reprezentowała drużyna w składzie: Adrian Bujak IVa, Mateusz Kania i Tomasz Nowak z klasy IIIa.
1 czerwca 2013r. w przepięknej scenerii, u podnóża Trzech Koron, w Sromowcach Niżnych odbyła się III edycja Konkursu Kulinarnego „ Smak Pienińskiego Pstrąga”.
Festiwal jak co roku zorganizowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Celem konkursu jest promocja regionu, pogłębienie wiedzy i sztuki kulinarnej. Startujący w konkursie mieli za zadanie przygotować przystawkę zimną lub ciepłą z ,,akcentem regionalnym".