II miejsce naszej drużyny w IX edycji Małopolskiego konkursu „Stół pięknie nakryty”
24 listopada 2012 r w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyła się IX edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty” pod hasłem – europejska zakąska na polskim stole. Ekipy składały się z dwóch osób - kucharza, który przygotowywał danie konkursowe oraz barmana, który sporządzał soft drinka i nakrywał stół wg własnego pomysłu. W tym przypadku współpraca była bardzo ważna, ponieważ punkty z tych dwóch prac sumowały się i dawały wynik końcowy.
Czytaj więcej: 24.11.2012 -"Stół pięknie nakryty - europejska zakąska na polskim stole".
Dnia 16 listopada 2012 r. Fundacja Aeris Futuro przeprowadziła warsztaty z uczniami naszej szkoły. Celem zajęć było wykształcenie właściwej postawy oraz odpowiedniego podejścia do tematyki żywieniowej. Zajęcia opierały się na prezentacji obrazującej naukowe dowody potwierdzające skalę wpływu naszych wyborów żywieniowych na kondycję środowiska naturalnego oraz przybliżały wiedzę dotyczącą znajomości podstawowych rozróżnień diety wegetariańskiej.
W drugiej części warsztatów odbył się konkurs gastronomiczny, w którym jury degustacyjne wybrało trzy najlepsze potrawy wegetariańskie.
W dniach 14-16 listopada br. uczniowie naszej szkoły: Kamil Woźniak i Sebastian Szafrański brali udział w ogólnopolskich kulinarnych zmaganiach w ramach IV edycji ogólnopolskiego konkursu „Zgotuj sobie sukces”. W kwietniu 2012 r. wywalczyli sobie udział do półfinału, finału konkursu. Z 54 zespołów zakwalifikowało się 24 zespoły w tym nasz zespół. Konkurs odbył się w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie. Przed konkursem w listopadzie zostali zaproszeni do radia Kraków, gdzie opowiadali o swojej pasji kulinarnej i przygotowaniach do konkursu.
W trakcie zmagań konkursowych uczestnicy wykonywali 6 porcji dania zasadniczego oraz deseru w czasie 90 minut z produktów dostępnych w „BLACK BOX-ie”; łosoś, ryż jaśminowy, kawa instant, bezy, polędwica wieprzowa, kasza pęczak, buraki, jabłka, zielony banan. Potrawy były oceniane przez przez członków międzynarodowego jury oraz kucharzy warszawskich.
III miejsce naszej drużyny podczas Konkursu Kulinarnego „Zbójnicki Kociołek”
w ramach V Święta Rydza w Wysowej - Zdroju
W niedzielę 30 września 2012r. odbył się konkurs Młodych Talentów Kulinarnych „Zbójnicki Kociołek”.
Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych województwa małopolskiego i podkarpackiego, a jego celem jest propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.
Nasza szkołę reprezentowała drużyna w składzie: Krzysztof Kaczor, Tomasz Kata i Mateusz Kiermasz z klasy IV A, którzy przygotowali zakąskę: Leśne tymbaliki z orzeźwiającymi kroplami beskidzkiej rosy oraz danie główne: Pieczone żeberka z ziemniakami w zbójnickiej panierce z duetem sosów.