Menu główne

ava1

LOGO LIBRUS poziome

24.11.2012 -"Stół pięknie nakryty - europejska zakąska na polskim stole".

terrine

II miejsce naszej drużyny w IX edycji Małopolskiego konkursu „Stół pięknie nakryty”

24 listopada 2012 r w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyła się IX edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty” pod hasłem – europejska zakąska na polskim stole. Ekipy składały się z dwóch osób - kucharza, który przygotowywał danie konkursowe oraz barmana, który sporządzał soft drinka i nakrywał stół wg własnego pomysłu. W tym przypadku współpraca była bardzo ważna, ponieważ punkty z tych dwóch prac sumowały się i dawały wynik końcowy.

Czytaj więcej: 24.11.2012 -"Stół pięknie nakryty - europejska zakąska na polskim stole".

16.11.2012 - Ekologia od kuchni

ekologia2012Dnia 16 listopada 2012 r. Fundacja Aeris Futuro przeprowadziła warsztaty z uczniami naszej szkoły. Celem zajęć było wykształcenie właściwej postawy oraz odpowiedniego podejścia do tematyki żywieniowej. Zajęcia opierały się na prezentacji  obrazującej naukowe dowody potwierdzające skalę wpływu naszych wyborów żywieniowych na kondycję środowiska naturalnego oraz przybliżały wiedzę dotyczącą znajomości podstawowych rozróżnień diety wegetariańskiej.
W drugiej części warsztatów odbył się konkurs gastronomiczny, w którym jury  degustacyjne wybrało trzy najlepsze potrawy wegetariańskie.

Czytaj więcej: 16.11.2012 - Ekologia od kuchni

02.10.2012 - I Ogólnopolski Konkurs na najlepszy przepis kulinarny

I miejsce Tomasza Mierzwy w I Ogólnopolskim Konkursie dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikująceo rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
 
zamoyskiego20122 października 2012r., w Krakowie odbył się finał I Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszą recepturę z wykorzystaniem produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG oraz GTS.
Konkurs skierowany był do uczniów, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden z w/w produktów.
Jury Konkursu spośród 32 nadesłanych prac wyłoniło w Półfinale 10 najwyżej ocenionych przepisów kulinarnych, które zostały zakwalifikowane do Finału.
W drugim etapie nastąpił wybór zwycięskich przepisów na podstawie oceny wykonanych potraw.
Czytaj więcej: 02.10.2012 - I Ogólnopolski Konkurs na najlepszy przepis kulinarny

14-16.11.2012 - IV edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces"

W dniach 14-16 listopada br. uczniowie naszej szkoły: Kamil Woźniak i Sebastian Szafrański brali udział w ogólnopolskich kulinarnych zmaganiach w ramach IV edycji ogólnopolskiego konkursu „Zgotuj sobie sukces”. W kwietniu 2012 r. wywalczyli sobie udział do półfinału, finału konkursu. Z 54 zespołów zakwalifikowało się 24 zespoły w tym nasz zespół. Konkurs odbył się w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie. Przed konkursem w listopadzie zostali zaproszeni do radia Kraków, gdzie opowiadali o swojej pasji kulinarnej i przygotowaniach do konkursu.
W trakcie zmagań konkursowych uczestnicy wykonywali 6 porcji dania zasadniczego oraz deseru w czasie 90 minut z produktów dostępnych w „BLACK BOX-ie”; łosoś, ryż jaśminowy, kawa instant, bezy, polędwica wieprzowa, kasza pęczak, buraki, jabłka, zielony banan. Potrawy były oceniane przez przez członków międzynarodowego jury oraz kucharzy warszawskich.

Czytaj więcej: 14-16.11.2012 - IV edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces"

30.09.2012 - Konkurs Kulinarny „ Zbójnicki Kociołek” w ramach V Święta Rydza w Wysowej - Zdroju

III miejsce naszej drużyny podczas Konkursu Kulinarnego „Zbójnicki Kociołek” 
w ramach V Święta Rydza w Wysowej - Zdroju

wysowa2012W niedzielę 30 września 2012r. odbył się konkurs Młodych Talentów Kulinarnych „Zbójnicki Kociołek”.
Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych województwa małopolskiego i podkarpackiego, a jego celem jest propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.
Nasza szkołę reprezentowała drużyna w składzie: Krzysztof Kaczor, Tomasz Kata i Mateusz Kiermasz z klasy IV A, którzy przygotowali zakąskę: Leśne tymbaliki z orzeźwiającymi kroplami beskidzkiej rosy oraz danie główne: Pieczone żeberka z ziemniakami w zbójnickiej panierce z duetem sosów.

Czytaj więcej: 30.09.2012 - Konkurs Kulinarny „ Zbójnicki Kociołek” w ramach V Święta Rydza w Wysowej - Zdroju
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok